Att resa är att lära sig om livet på andra platser. Och för att lära sig något måste man ge sig i kast med det som är okänt och kanske inte helt självklart. Jag fick lära mig mer om Xhosa och Sotho genom att gå en matlagningskurs hemma hos Tanki.

Via AirBnb kom jag i kontakt med Tanki, en lokal foodie och bloggare som tillsammans med sin partner erbjuder matlagningskvällar i sitt eget hem. Tillsammans med Andrea, en annan resenär från Baltimore i USA fick jag en liten lektion i matlagning och matkultur hos Xhosa- och Sotho.

Vi lagade ”Umngqusho”, en traditionell Xhosa-rätt gjord på majs och bönor och som är ett slags basföda, som ris, potatis eller pasta i andra kulturer. Umngqusho kallas också ”Samp & Beans”, samp är torkade majskärnor som krossats grovt. Man kokar ihop bönorna och majsskärvorna tillsammans med buljong och kryddor. Den kan ätas precis som den är, men är ofta tillbehör till annat, till exempel som vi gjorde den här gången, tillsammans med ugnsbakad kyckling med tomat och svamp.

Förutom matlagningen testade vi lokala specialiteter som förknippas med Xhosafolket. Som ”Mageu”, ett slags fermenterad majsgröt som starkt påminner om drickyoughurt. Jag var lite skeptisk först men blev glatt överraskad. Jag skulle gärna dricka den här istället för alla hemska sojavarianter av drickyoughurt vi har hemma i Sverige. Jag måste verkligen se om det går att få tag på i Stockholm. Här finns den i alla matbutiker.

Vi fick också lyssna på musik och höra om kultur och språk för Xhosa- och Sothofolken. Lite språkkurs blev det också, Xhosa och Sesotho är båda Bantuspråk och har klickelement, där X, C och Q uttalas med tre olika klickljud. Xhosa blir till exempel ”klick-hosa”, där klicket är lite som det lite smackande lätet mot sidan av tandraden man kan höra ryttare göra som vill driva en häst framåt.

Det blev en minnesvärd kväll med många skratt och prat om kulturella likheter och skillnader mellan Sydafrika, USA och Sverige. Vill du boka en kväll hos Tanki kan du göra det här.

Råvarorna till Umngqusho: Sampa (majs) och bönor.

Umngqusho kokas med kryddor och buljong till ett grovkornigt mos.

Mageu, min nya favorit!

Andrea förbereder ugnsbakning av kyckling med mynta, tomater och champinjoner.

Som tillbehör stektes paprika och morötter.

Här har vi slutresultatet.

Andrea (gäst), Tanki (värd) och hennes partner.