Är du intresserad av resor och fotboll? Sportjournalist Thomas Mäkitalo ger sina bästa tips för fotbollsupplevelser i Tyskland, ett land där ståplatskulturen lever.

Tysklands högsta-liga i fotbollen, Bundesliga, rankas av UEFA som Europas fjärde bästa liga bakom Spanien, England och Italien – men före Frankrike. Tyskland har många kännetecken som vi som reser mycket lätt känner igen. Det är ofta ordning och reda, allt fungerar och inget sticker ut speciellt mycket. Men på ett bra sätt. Man kan säga att man vet vad man får när man reser till Tyskland.

Det finns givetvis vackra och underbara undantag till detta, men visst är det skillnad på att vara i norra Tyskland och södra Italien. Den här stereotypen stämmer delvis in på fotbollen i Tyskland. Nere på plan är den oftast extremt disciplinerad och strukturerad. Men på läktaren? Här hittar vi Europas enda riktiga ståplats med allt som hör till.

Man kan säga att man vet vad man får när man reser till Tyskland.

När man besöker en Premier League- eller Champions League-match är det enbart sittplatsbiljetter i hela arenan. Det är faktiskt förbjudet att ha ståplatser. Men i Tyskland och Bundesliga lever traditionen med ståplats kvar och det skapar en enorm energi och stämning på hela arenan. Även om man själv som turist inte väljer att stå på ståplatssektionen får man en helt annan upplevelse som är mer medryckande, mer som det brukade vara innan den moderna fotbollen svepte över Europa.

Den gula väggen imponerar

En klubb som blivit känd för sin gigantiska ståplats och mäktiga tryck är Borussia Dortmund som spelar på Westfalenstadion (Signal Iduna Park). När de spelar i Bundesliga tar arenan över 81 000 åskådare och drygt 25 000 av dessa räknas till vad som brukar kallas för ”Den gula väggen” på kortsidan. Det är här ståplatssektionen som ger alla besökare ett minne för livet och en påminnelse om hur underbart fotboll var förut när ståplats fanns på alla arenor.

Dortmund ligger dessutom relativt nära för oss i Sverige. Väljer man bil eller buss kan man räkna med en restid strax över åtta timmar från Malmö. Med tåg från Malmö tar det runt 10 timmar med alla byten. Väljer man att flyga är det närmast att flyga till Düsseldorf som är en stor flyghubb med väldigt goda flyganslutningar. Flyget dit tar ca 2 timmar och sedan tillkommer en dryg timme med tåg till Dortmund från flygplatsen.

Dortmund ligger i Ruhrområdet i västra Tyskland väldigt nära gränsen till Nederländerna. Det gör även att man har väldigt nära till flera andra städer vilket gör att man kan kombinera flera städer och ibland även flera matcher på samma resa.

Förutom Düsseldorf ligger även Köln väldigt nära Dortmund. Där finns bland annat den kända katedralen som när den blev klar på 1880-talet var världens högsta byggnad med sina två gigantiska torn.

 

Tre tips på klimatsmarta fotbollsresor till Tyskland

1. Dortmund
Dortmund och deras gula vägg är förmodligen den häftigaste fotbollsupplevelsen i Tyskland och att laget ligger under 10 timmar bort med buss/tåg från södra Sverige gör det relativt enkelt att nå.

2. Hamburg
Var länge laget som aldrig åkt ur högstadivisionen men 2018 blev det sorg i staden när laget trillade ner i andraligan. När detta skrivs våren 2019 är de på god väg tillbaka till Bundesliga men oavsett liga – Hamburg är en härlig fotbollsdestination som du dessutom når på runt 5 timmar med bil eller 6 med tåg.

3. Berlin
Hertha Berlin spelas på klassiska Olympiastadion. Det går inte att jämföra fotbollsupplevelsen här med den i Dortmund. Men då kan man inte heller direkt jämföra Berlin med Dortmund som städer. Med bil från Malmö tar det runt 7 timmar till Berlin och 8 med tåg.

Tycker du även om ishockey? Missa inte Thomas Mäkitalos sida NHLresan.se.

 

Thomas Mäkitalo som skrivit texten är från Luleå och har tidigare jobbat som sportjournalist på sidor som Eurosport, Nyheter24 och Hockeysverige. Numera kombinerar han sina två största intressen – sport och resor och driver sidorna Fotbollsresan.se och NHLresan.se.