Att fira jul på julafton innebär för mig en stor rastlöshet redan dagen efter. Och är man i ett land där de allra flesta firar jul på juldagen (och många inte alls) finns det inte så mycket att göra när allt är stängt och tyst. Alltså en toppendag för en långpromenad. Häng med upp på Signal Hill!

Julen firades in med några nya bekanta i ett hyrt hus i Bakoven. Jag hade nog tänkt att det skulle vara främst svenskar där, eftersom det utlovades ”svensk julafton”, men där hade jag fel. Vi var några få svenskar som försökte sälja in det svenska julbordet till ett antal lokalbor med olika ursprung. Dagens värd, Linnéa, hade kämpat med att griljera skinka, steka prinskorv, rulla köttbullar och göra Janssons frestelse. Inte ens julegröten saknades. Alla blev mätta och glada i värmen (och av vinet) och poolen användes flitigt.

Det blev en tidig kväll och när juldagen kom gjorde också jultristessen entré. Hela innerstan var stängd, med undantag för några matbutiker som hade öppet för sista-minuten-shopping. Jag gick till Woolworths och köpte en hämtkaffe och en jättestor muffins och började promenaden upp mot Kloof Neck där bilvägen upp till Signal Hill börjar.

Jag var lite orolig för att behöva gå bilvägen ända upp på Signal Hill, men bara något hundratal meter in på Signal Hill Rd börjar en liten vandringsled på vänster sida. Den följer vägen en bit fram till Lion’s head-parkeringen, sedan sticker den av lite längre upp längs bergssidan.

Det är en ganska lätt promenad, stigen är välanvänd och vegetationen är låg. Här och var finns det skyltar. Ungefär halvvägs upp på Signal Hill ligger en liten moskébyggnad, ”Kramat Of Mohamed Hassen Ghaibie”. Stigen fortsätter ut längs bergsåsen och enda stället det blir lite klurigt att hitta är när man kommer fram till en liten vägstump och ”Appleton Scout Campsite” som man inte ser så mycket av förutom stora skyltar om att det är privat område. Stigen fortsätter precis till vänster om staketet och går ända upp på Signal Hill.

Häruppe träffar du en del turister som är här för att kolla på utsikten, dessutom finns här representanter för företag som erbjuder Paraglading/tandemhopp med segelskärm. Det blåser ganska mycket häruppe (vilket hopparna nyttjar i och med uppvindarna längs berget) men annars en trevlig plats för en liten picnic eller en selfie. Man ser direkt ner på stadsdelen SeaPoint.

Halvvägs över Signal Hill kan man kika ner på Sea Point
Tittar man ner mot City Bowl ser man Central Business District med sina höga hus, och så färgglada Bo-Kaap

Nu är det högsommar och snustorrt i markerna. De flesta blommorna som växer på solsidan har blommat ut. Men det finns ändå en hel del växter att kika på, vilka jag kämpar med att identifiera med en flora jag hittade i min bokhylla:

Eftersom den blommat ut är den svår att identifiera. Men det skulle kunna vara Yellow-tipped Strawflower

Lite lummeraktig silvergrå snygging som förblir oidentifierad.

Det här tror jag är Christmas Berry (Chironia Baccifera)

Jag knatade tillbaka till Kramat och tog stigen nedför västra sidan av bergsåsen, i riktning mot norra Sea Point. 

Det här är väl också en parkering

Överallt Eukalyptusträd som importerats från Australien.

Något jag tänkte på tidigt var att den här delen av Sydafrika påminner en hel del om Australien, speciellt Victoria. Samma röda jord, samma värme (och kyla från Ishavet) – och så Eukalyptusträden. Det visar sig att de importerats från just Australien så de är inte en del av originalfloran här. De är toppenbra på att fånga vinden och står emot det mesta. Vad de inte tänkte på när de tog hit dem var att de kräver enorma mängder vatten. Så de suger helt enkelt ut det redan torra Sydafrika. Så kan det gå.

Jag gick längs den asfalterade strandpromenaden ner mot Clifton och tog bussen sista biten ner till Camp’s Bay. Nu förstod jag var alla människor hade tagit vägen, de firade juldagen på stranden.

Det är inte mycket till strand nere i Sea Point, men några meter sand finns det allt.

Havet är vilt nere i Sea Point.

Sea Point Promenade är lång och bred men inte så charmig.

I Camp’s Bay, där var stranden helt fylld av människor som tillbringade juldagen i solen.