Det är inte så ofta numera som jag åker ”hem” till Åmål och Dalsland. Men ju äldre jag blir, desto mer intresserad blir jag av att återknyta till min hembygd. På bokmässan i år blev jag inbjuden av självaste Dalsland att prata om mina äventyr och mina bilder i deras mässmonter, och i förra veckan fick jag åka till Åmål för att bli intervjuad i Dalslandpodden! Bente Hjelm driver radiokanalen Radio 45 som sänds från Åmål, med räckvidd från Mellerud i söder till Segmon i norr, Dals Ed och Årjäng i väster. Det kanske inte säger dig någonting men det är orter i mellersta Dalsland och södra Värmland som ringar in sändningsområdet. Österut försvinner sakta signalen ut över sjön Vänern… Dalslandpodden är en podd som Bente Hjelm gör för eDit, Ett Dalsland i tillväxt, en förening som verkar för att samordna och genomföra utbildningsinsatser och övrig verksamhet som främjar lokal tillväxt i Dalsland. I podden kan du höra samtal med spännande personer som på något sätt har anknytning till Dalsland. I poddens första avsnitt kan du höra mer om eDit och hur arbetsmarknaden ser ut i Dalsland. Jag fick lära mig en hel del nytt i avsnittet, som att det finns ett överskott på jobb i Dalsland och att man söker med ljus och lykta efter kompetens. Det är ett ljuvligt landskap som inte så många har besökt, och om man kan tänka sig att flytta så kan jag lova vackra vyer och tillgång till prisvärt boende. Om jag inte var en sådan stadsråtta skulle jag verkligen kunna flytta tillbaka till mitt Dalsland. Nu får jag nöja mig med ett par besök per år för att umgås med släkt och vänner.  
Är det inte vackert, så säg?

Vill du veta mer om Dalsland och vilka möjligheter som finns är du mycket välkommen till Junibacken i Stockholm den 20 januari 2019, då Dalsland och eDit är på plats för att svara på alla frågor! I det tredje avsnittet där jag intervjuas berättar jag lite om min uppväxt och de val jag gjort i mitt liv för att vid 44 års ålder bo och verka i Stockholm (och faktiskt hela världen) som fotograf, filmare och poddare. Är du lite intresserad av att veta mer om mig än det lilla jag har i den här beskrivningen av mig själv så får du jättegärna lyssna! Och om du bor i norra Dalsland kan det hända att du får höra min luddiga och vimsiga stämma mer i Radio 45 framöver. Det KAN hända att delar av Tur & Retur även kommer sändas i radio!