Tält är utan tvekan en av de största investeringar man måste göra om man vill kunna övernatta utomhus under vandringar och andra utflykter Dessutom kan olika äventyr innebära olika behov. Naturkompaniet gör det nu lättare för oss att komma ut på tur och startar tältuthyrning!
De gånger jag varit på reportageresa i Kanada och British Columbia har det varit helt onödigt att släpa med sig stora mängder utrustning. Det mesta har gått att hyra via den kooperativa kedjan MEC. Detsamma gäller REI Co-op som är USA:s motsvarighet. Det är lätt att hyra liggunderlag, sovsäckar och tält. Och så måste det ju vara om det ska vara lätt att ta sig ut i naturen. Alla har inte råd att köpa dyr utrustning för ett fåtal tillfällen. Kanske har man inte heller plats, jag bor till exempel på 23 kvadratmeter och det är inte direkt en yta som är gjord för att lufta tält och förvara SUP-brädor.

Dessutom är man kanske inte helt säker på vilket tält man skulle vilja investera i, och vill testa lite olika tält i terräng innan det blir köp. Därför blev jag mycket glad när jag såg att svenska Naturkompaniet har börjat med en uthyrningsservice med olika tältmodeller från Fjällräven – samtliga butiker har fyra typer av tält till förfogande. Och vet du, om du bestämmer du för att köpa ett av dessa tält inom ett år från hyresdatum får du ett presentkort på hyresbeloppet att använda.

En vecka kostar 1000 kr och en helg 500 kr (med extranätter för 250 kr).  Hyrperioden är max två veckor och du får hyra max två tält per person och familj.

Du måste förstås ta hand om tältet ordentligt. Bland annat borsta bort smuts från golvytan, torka av myggnät och innertält, samt torka tältet ordentligt. Och så hålla koll på tältpinnar, peggar och annat löst som tillhör tältet.

Sedan tidigare vet jag också att t.ex. Houdini hyr ut skalplagg. Det är också en helt lysande idé som du kan läsa mer om här.

 

Photo: Dominik Jirovský, Unsplash