Olika klimat och förhållanden kräver olika innehåll i necessären. Som alltid försöker jag minimera antalet produkter (och deras storlek) när det är dags att packa resväskan. Det bästa är ju också om de är multifunktionella och kan användas av alla i mitt ressällskap.

Det är snart dags för mig att resa mot varmare breddgrader igen. En höst som kantats av diverse kriser och tuffa jobbperioder har inneburit att jag inte rest mer är absolut nödvändigt. Varken lusten eller möjligheten har funnits. Men jag vet ju hur trött jag blir av novembermörkret och längtan till solen är stor. December är alltid lättare, tycker jag, antagligen för att jag får vältra mig i allt som har med julen att göra. Tyvärr har jag sällan tid att gå på alla härliga glöggmingel, december är en av mina absolut tuffaste jobbmånader.

Jag jobbar mer och mer med reklamuppdrag för beauty, alltså produkter som har med skönhetsvård att göra. Det kan vara stylingverktyg, hudvårdsserier, makeup och skönhetsbehandlingar. Med tiden har jag fått både kunskap och ett stort intresse för främst hudvård. Kanske beror det också på att undertecknad har passerat fyrtio och åren och jobbtempot och det allmänna levernet har börjat sätta sina spår.

Coola Shidrokh ”Orkidé” Ghawami

Det är tur att det var några år sedan jag var i solen utan solskydd, men alldeles för länge förstod jag inte att jag kanske borde låta bli att använda de mest potenta hudvårdsprodukterna när jag skulle ut i solen.

Nu vet jag bättre än att använda t.ex. starka syror och retinolprodukter när jag är på semester eller av annan anledning måste vara långa perioder utomhus i direkt sol.

Tidigare har jag skrivit om Skinfitness, en favoritserie från svenska Cool Derma,  ett varumärke som Shidrokh ”Orkidé” Ghawami skapat.

Shidrokh är auktoriserad hudterapeut, och har jobbat över 20 år med hudvård och driver hudvårdssalong på Upplandsgatan 58 i Stockholm.

Hon har en passion för tillgänglig, resultatinriktad hudvård som är enkel att använda – och det gillar jag eftersom jag faktiskt inte har tid längre att hålla på med en mängd olika produkter varje morgon och kväll.

Skinfitness-serien som är en aktiv serie för cirkulation och cellförnyelse passar mig utmärkt vår och höst, men nu när det är kallt och blåser småspik behöver jag något snällare.

Glycolic Essence använder jag fortfarande ett par dagar i veckan för exfoliering, dessutom är den tillsammans med fräsiga Advanced Hydro Clean & Calm Moisturizer en riktig kanonkombo om man kan tänka sig att ”slösa” så fina produkter på fötterna.

Jo, men visst! Jag använder alltså delar av Skinfitness-serien som fotvård. Men jag tycker inte att det känns som att slösa, jag kallar det ”investering”.

Skinstamina -serien

Skinstamina är en kompakt liten serie med tre produkter, precis lika rejäla och rediga som Skinfitness: En effektiv men lite snällare serie. Förutom solens strålar som ger oönskad pigmentering får vi med åren på grund av kollagen- och fuktförlust slapp hud med stora porer.  Här ska Skinstamina komma till god hjälp.

Produkterna är främst avsedda för normal/torr hy, känslig och mogen hy och målet är att hjälpa huden att stå emot yttre påfrestningar och höja motståndskraften. Nyckelordet här är ”stamina”, uthållighet. Produkterna är tillverkade i Sverige, är veganska och dermatologiskt testade. Och, vilket jag tycker är skönt, ett non-gender-tänk. Ett kit med tre produkter passar lika bra för alla i hushållet:

  • Green Tea Refreshing & Balancing Gel Cleanser  – en gelérengöring.
  • Brightening Hydroactive Multiviamin Essence  – en essence/serum. En riktig antioxidant-cocktail som återfuktar huden på djupet, den förbättrar hudstrukturen och ger lyster.
  • Nutri-Active Skin Barrier Restoring & Repairing Cream – kombinerad dag- och nattkräm (och ögonkräm!) som skyddar och reparerar.

I listan av aktiva ingredienser hittar vi antioxidanter i form av grönt te och vindruvskärnextrakt. C-vitamin är dessutom toppen för att bli av med pigmenteringar. Havreextrakt verkar lugnande och läkande på huden och för att komplettera med näring och fukt har gurkörtsolja tillsatts.

Min upplevelse

Mitt hektiska egenföretagarliv innebär max fem minuter i badrummet efter avslutad dusch. Håret får två minuter och sedan har jag inte mycket tid kvar för mer än det allra nödvändigaste. Den snälla men effektiva ansiktstvätten står i duschen och den använder jag precis som den är på morgonen. På kvällen behöver jag en ordentlig makeupborttagning för ögon och läppar, sedan tar tvätten galant bort resten. Den känns mild och torkar inte ut.

Essensen blev jag väldigt positivt överraskad av. Den är ganska tjock i konsistensen och  blir lite klibbig på huden precis vid applicering, så även om man använder den som ett klassiskt ansiktsvatten känns den som en mycket vårdande produkt. Den sjunker snabbt in och C-vitaminet är en ljuvlig lysterboost.

Nutri-Active Skin Barrier Restoring & Repairing Cream doftar gurka och kanske lite äpple. Otroligt fräsch och mjuk är den, sjunker magiskt snabbt in i huden och gör den matt och alldeles fuktmättad. Lika skön morgon som kväll. Extra plus för att den också gör det överflödigt med extra ögonkräm.

Förpackningar – liten miljöbelastning och multifunktionellt på resa

Plasttuber är en hit på resa, tycker jag. Tunga glasburkar göre sig icke besvär i min packning och där är Skinstamina-serien en fullpoängare. Essensen (100 ml) och krämen (50 ml) går rakt ner i den genomskinliga flygpåsen men tvättgelén får med sina 150 ml antingen checkas in eller hällas på en mindre flaska.

Det är dyrt för mindre producenter att tillverka reseförpackningar och hålla på lager, så det tycker jag helt klart är förlåtet att det inte finns speciella travel kit att köpa. Dessutom är det ett resursslöseri nu när det är så enkelt att köpa små resetuber och -burkar i de flesta butiker som säljer skönhetsprodukter (även MUJI och t.ex. Addnature där jag köper Humangears GoToob). Nu senast såg jag ”Go Toob-kopior” på Lindex, mycket prisvärt för tre 60 ml lättvikts-silikontuber i olika färg.

En färg per produkt, perfekt!