Fotografen Sarah Rimmö-Toure har bott i London i många år men har en lång kärlekshistoria med Ghana. Här hittar du hennes bästa tips!

Hej Sarah! Vad har du för koppling till Ghana?

Min man Romeo kommer från Ghanas huvudstad Accra, vi har därför åkt dit för att hälsa på släkt och vänner samt att vi ibland åkt dit på semester. Och så hade vi ett litet bröllop där några år efter att vi gifte oss i London. Som längst har jag varit i Ghana en månad.

Romeo och Sarah

Vad kan du berätta om turismen i Ghana? Vem är den typiske Ghana-resenären?

Jag vet inte säkert, men det jag upplevt är att det är många afro-amerikaner som vill spåra sina rötter. Ghana är ett säkert resmål i regionen och är antagligen därför mer populärt. Det finns även ett flertal före detta slavfort (numer är de museum) som är upptagna på världsarvslistan. När jag varit på dessa ställen har jag mött många amerikaner.
Sedan har jag hört en del om eko-turism, jag bodde en gång på ett litet hotell som drevs på ett sådant sätt och ägarna trodde att detta skulle bli stort i framtiden. Hur det gick med det vet jag inte!

Sarah och Romeo firar sitt bröllop i Accra, flankerade av sina aunties

Varför tycker du man ska resa till Ghana och vad kan man förvänta sig?

Ghana är något annorlunda och man ska åka dit för att uppleva något nytt och lära sig att det finns ett helt annat Afrika än det man kanske som svensk föreställer sig – Afrika bortom hur det ser ut på tevenyheterna. Ett tips är att se och lyssna på Chimamana Adichie Ngozies Ted Talk, ”The Danger of a Single Story”. Jag kan också rekommendera romanen ”Ghana Must Go” av Taiye Selasi. Läs den!

Flygresan till Ghana är relativt kort och det är ingen tidsskillnad jämfört med Europa – så även korta resor känns okej. Så är vädret förstås fördelaktigt och det finns ett varmt hav med superfina stränder. God mat, musik överallt… och det är kanske en klyscha men alla människor är så trevliga! Snälla, glada och hjälpsamma!

Naturen är vacker, tycker jag. Förutom stränderna finns det regnskog och savann och en stor sjö som man lätt tar sig till från huvudstaden Accra. Det är världens största konstgjorda sjö, tror det tar över ett dygn att åka båt längs hela sjön.

Romeo plockar små, ömtåliga och otroligt goda mangos!

Hur transporterar man sig bäst?

I Accra kan man åka taxi – ensam eller i delad bil. Eller ”tro-tro”, en minibuss som går bestämda rutter. Till andra städer och ute i resten av landet går det långfärdsbussar. Jag har åkt alla sorter, från nya superfina med AC och lite mindre fina.

Finns det något du skulle avfråda från?

Det är ett måste att komma ihåg malariatabletter. Jag fick visserligen malaria en gång trots att jag tog dem, så jag vet inte hur mycket det hjälper egentligen. Ett gott råd är att komplettera med ett bra myggmedel. Det kan också vara bra att undvika att gå för nära en damm om det skulle råka ligga en krokodil i den…

Sedan undviker jag gärna att äta ”kenkey”, det är en av nationalrätterna i Ghana och den fermenterade majsen kan vara en utmaning för smaklökarna. Men den bör man kanske prova ändå, för äventyrets skull.

Drick ej vattnet om det inte är i en flaska som du själv öppnat. Drick inte heller ”bag water” eller frukt som kan ha varit sköljd i vatten. Det bästa är att alltid skala sin frukt själv.

Har du några favoritställen i Ghana och Accra?

Ja, tyg- och pärlmarknaderna! Och så naturligtvis havet och de fina stränderna. Jag tycker att man ska försöka gå på en afrobeats-klubb, det är en upplevelse!

Solnedgång i Beyin

Ett favorithotell är Beyin Beach Resort som ligger i den lilla orten Beyin som gränsar till Elfenbenskusten. När vi var där var vi de enda gästerna, vi bodde i en rätt basic liten stuga på stranden bland hundratals höga palmer. Vi hade stranden helt för oss själva, och det var magiskt! Eftersom det inte fanns elektricitet i byn förutom just på hotellet blev det becksvart på natten och vi kunde se stjärnorna. Jag har aldrig sett så många stjärnor! Dessutom var hotellägarna supergulliga. Jag gillar också byn Akosombo vid Voltasjön.

Ett hotell i Akosombo vid Voltasjön

Kan du tipsa om några favoriträtter som är typiska för Ghana?

Åh, ja. ”Jollof rice” är en kryddig risrätt som är tillagad på tomatbas. Min mans familj gör jollof som de lägger en massa olika fisk i. ”Kelewele” är stekt eller grillad kryddad plantain (matbanan) som man kan köpa överallt längs vägarna. Jag tycker också mycket om fisk och skaldjur, t.ex. tilapia och hummer som man kan köpa direkt på stranden.

Man kan också köpa solmogna apelsiner genom bilfönstret när trafiken står still – ja man kan handla allt möjligt på så sätt. Frukt är så gott här! Du vet inte hur en banan ska smaka innan du smakat den i Ghana. Ananas, mango pawpaw (papaya) som plockas samma dag som du äter den. Baby coconut är som mango i konsistensen, man äter den med sked.
Ölen är också god, min favorit heter ”Star beer”.

Så här köper man frukt längs vägarna