September lider mot sitt slut och plötsligt uppenbarade sig en obokad helg. Vart reser man om man har ungefär två dygn och inte kan åka tidigare från jobbet en fredag? Jo, på kryssning i Östersjön. Man kan välja bland lite olika destinationer från Stockholm – till exempel Tallinn, Riga, Åbo och Helsingfors. Men det finns också lite kortare, renodlade nöjeskryssningar där man aldrig ens landstiger.

Efter lite velande mellan Tallink/Siljas och Viking Lines bokningssajter blev det till slut Viking Line. I mångt och mycket har de samma utbud och jag har det senaste året kryssat med båda bolagen. Det som till sist fällde avgörandet var närheten till jobb och bostad – och då blev det Viking Line från Stadsgårdskajen. Avresa skulle ske på lördag eftermiddag och eftersom jag tvekade in i det sista hann priset gå upp en hel del fram emot fredageftermiddagen. Samma tycks gälla hos Tallink och Silja Line, någon typ av omvänd ”sista minuten”-strategi.

Vi möter ett av Viking Lines andra fartyg när vi långsamt glider mot Oxdjupet och Furusund innan vi får öppet hav.

Egentligen var det inte destinationen i sig som var viktig, utan att få en helg på tu man hand. Alltså var det lite fritt val mellan Helsingfors och Tallinn (och Nådendal), vilka är de 40h-destinationer Viking Line erbjuder från Stockholm. Tallinn tar vi gärna nästa sommar, och valet föll därmed på Helsingfors, vilket visade sig vara ett ypperligt val, staden visade sig från sin bästa sida under de timmar på söndagen då vi strosade runt.

Vädret var inte riktigt på vår sida, och Mariellas slitna däck kändes inte så lockande…

Tidigare i år var jag med på ett evenemang arrangerat av magasinet Daisy Beauty. Då nöjeskryssade vi med tjusiga Viking Grace, med en natt ombord. Det var ett utmärkt nöje; konferens, restauranger och tax free imponerade!

Den här gången fick vi kryssa med Mariella, en färja byggd 1984. Den och Gabriella (byggd 1992 och alltså nyare) går i skytteltrafik mellan Stockholm och Helsingfors. Mariella rustades upp (främst hytter och restauranger) för några år sedan och känns relativt ok, men det är lååååångt till den standard som mötte oss på Viking Grace. Korridorerna och många av fartygets ytor gör ingen glad…

Vi valde en comfort-hytt med 140-säng och fönster på däck 5. Jämfört med de britsar som finns i de lägre klasserna är det en ljuvlig hytt, men ack så liten. Men sängen var skön och badrummet (med dusch) var funktionellt.

För en romantisk getaway är inte Mariella att räkna med vad det gäller ambience och flärd, men som vi ska få se i ett kommande inlägg så är vin- och matutbudet på en av deras restauranger högklassigt!

Det var synd det här med vädret, men vad kan man begära i slutet av september? Söndagen i Helsingfors bjöd däremot på strålande sol!

För två personer i comfort-hytt (seaside), två frukostar (en lite fräschare i Food Garden, en i vanliga bufféavdelningen) och varsin avsmakningsmeny på restaurang Plate betalade vi 3061 kronor. Det innebär att kryssningen med hyttuppgradering gick på 1795 kronor. Helt okej, tycker vi.