Helsingfors visade sig från sin allra bästa och soligaste sida när vi gick iland vid tiotiden söndag morgon. Vi hade inget annat mål med dagen förutom att strosa runt och uppleva staden.

Vi promenerade runt ön Katajanokka och tittade på isbrytare. Vid gångbron (”Love bridge”) över mot centrala stan, adress Kanavaranta, hittade vi flera mysiga caféer och restauranger i en gammal tegelbyggnad. Men så här tidigt en helgmorgon har inte riktigt uteserveringarna öppnat.

Vi fortsatte längs vattnet mot botaniska trädgården och passerade små småningom över bangården för att ta sikte på stadsdelen Töölö för en vacker liten runda runt Töölösjön.

Helsingfors är inte en stad som är jättestor till ytan, och dessutom väldigt trevlig att promenera i, i alla fall en sådan här vacker höstdag. Vi passerade operan, som kanske mest påminner om ett badhus med insidan vänd utåt…

Vårt enda egentliga mål för dagen var ett besök på Temppeliaukio kirkko, Tempelplatsens kyrka. Är du arkitekturintresserad är byggnaden väl värd ett besök. Kyrkan stod klar 1969 och är ett resultat av en arkitekturtävling som ”vanns” av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen. Kyrkan är insprängd i berget, med ett sektionerat glastak som låter dagsljuset flöda in runt en stor skiva av lindad koppartråd. Väggarna är råa bergväggar där vatten sakta sipprar fram. Temppeliaukio kirkko är en populär sevärdhet i Helsingfors och har varje år ungefär en halv miljon besökare.

Vi var inte direkt ensamma där och personalen fick ständigt gå runt och ”hyssja” besökande grupper. Synd att det ska behövas i en kyrka.

Parlamentet är av imponerande storlek och form, det är lätt att känna sig liten i den här kraftfulla monolitens skugga.

Centralstationen är också majestätisk och vacker, det är roligt att se att den inte moderniserats av någon yster arkitekt med kli i fingrna. Det bar åter av in mot centrum, spårvagnarna slamrade lojt förbi.

Lunch och fika kombinerades på ett av stans klassiska konditorier: Karl Fazer Café. Här finns både en delikatessbutik (där förstås den berömda chokladen spelar huvudrollen), men också konditori och servering. Räksmörgås och ett glas Riesling till lunch…

… och en ljuvlig liten hallon- och lakritsbakelse till efterrätt.

Någon timme spenderades på varuhuset Stockmann, men shoppingkassarna förblev tomma. Med bara någon timme till godo innan avgång hittade vi den trendiga stadsdelen Ullanlinna, full med små fina butiker och restauranger. Så tydligt ett hipstertillhåll och i sådana områden brukar jag ju trivas. Nästa gång jag besöker Helsingfors kommer jag med all säkerhet att direkt ta mig hit – kanske med Tallink/Silja då, eftersom de lägger till precis invid.

 

Dagen avslutades i solen på trapporna framför den stora katedralen. Så klev vi till slut ombord vid femtiden och satte fart mot Stockholm.