Hej från Hainan

Sara Arnald, Tur & Retur
6 Jan 2018
Jag har rest mycket i de tropiska delarna av Sydostasien, och litegrann i Kina. Men aldrig i Kinas tropiska delar. Men nu: Välkommen till Hainan!
Hainan är den provins i Kina som ligger allra längst söderut, tittar du på en karta så ligger ön faktiskt söder om Hanoi i Vietnam. När jag sökte information om Hainan beskrevs ön som ”Kinas Hawaii”. Efter fem dagars vistelse i Sanya, öns andra största stad och den mest populära bland semesterfirare skulle jag nog snarare kalla den ”Kinas Kanarieöar”.
Tidig morgon i Dadonghai.

Nu är Hainan helt säkert mycket mer än så, det är en stor ö med nästan nio miljoner invånare, med huvudstaden Haikou i norr och den populära semesterorten Sanya i söder. Däremellan finns det djungel och plantager, parker och snabbtåg. Men av detta såg jag inget.

Jag flög direkt från Shanghai till Sanya. Planen var att jag skulle bo i en mindre ort längs sydkusten, i närheten av Sanya, men så genomgick mitt hotell ett snabbt ägarbyte och jag fick tänka om. Av bekvämlighet valde jag då att bo i det område i Sanya som är mest hålligång och antagligen mest turistigt: Dadonghai beach.  

Sanya som stad är annars en modern stad med tropisk touch. Hit kommer många turister så här års, naturligtvis nu över det västerländska nyåret, men toppen är helt klart vid det kinesiska nyåret i februari. Ser jag mig omkring är 90% av besökarna kineser. 9% tycks vara ryssar. Jag (som västerlänning) är i minoritet.

”Ser jag mig omkring är 90% av besökarna kineser. 9% tycks vara ryssar. Jag är i minoritet.”
Varje morgon och kväll råder febril aktivitet på stränder och publika platser. Alla dansar, gör tai chi eller gymnastik. Kineserna alltså. Ryssarna dricker öl.
Morgongymnastiken den bästa är.
Foto: Sara Arnald
Trots den stora turistmängden är det ganska lugnt och skönt. Det finns gott om restauranger för alla plånböcker och boenden likaså. Det finns hostels och mindre hotell, men främst ligger här stora resorts som vänder sig till främst kinesiska turister – och ryssarna förstås. Få jag möter talar ett ord engelska, men flera kan basic ryska.
Söt gammal man hälsar solen på stranden.
Foto: Sara Arnald
Annars domineras Sanyas skyline av stora lägenhetskomplex, det är uppenbart att det är populärt att köpa semesterlägenhet här. Det är ju ändå bara drygt en timmes flygtid hit från till exempel Hong Kong. Och det är mycket varmare.
Särskilt pittoreskt är det inte