Ett besök i Kapstaden är inte komplett utan en tur upp på Taffelberget, eller hur? Det visade sig att det finns många sätt att göra det på, och jag valde förstås inte det lättaste.
Något jag snabbt märkte när jag planerade min vistelse i Kapstaden var att AirBnb är stort här. Naturligtvis är största delen boenden, men även det som AirBnb kallar ”upplevelser” finns det massor av. Man behöver alltså nu inte kontakta resebyråer eller bokningssajter för att göra utflykter eller delta i aktiviteter. Visserligen är det inte alltid certifierade guider som erbjuder sina tjänster här, men många etablerade guider och företag verkar också utannonsera sina bokningsbara aktiviteter via AirBnb.

Jag ville förstås upp på Taffelberget (Table Mountain) och tyckte att det verkade tråkigt att åka linbana upp – eller gå den vanliga rutten som de flesta går, genom Platteklip Gorge . Dessutom blev jag avrådd från att vandra ensam eftersom vissa leder är lite svåra att hitta, och så finns ju skaderisken.

Det här var ju ett utmärkt sätt att testa en ”upplevelse” genom AirBnb och jag hittade snabbt en som jag tyckte passade mig: Hajka en lite besvärlig led upp och åka linbana ner.

Klockan 06.40 mötte jag upp guiden Tauriq utanför min lägenhet och vi körde upp till den nedre parkeringen vid Taffelberget. Vid sjutiden var vi totalt sex personer som började vår knappt fyra timmar långa vandring mot toppen.

Med i gruppen var en sydafrikansk-holländsk familj från Pretoria, två musiker från New York och så jag. Och så den certifierade guiden Tauriq, förstås, som växt upp i stan och som hajkat i bergen sedan barnsben. Det kom att bli en väldigt fin (och varm) förmiddag. Här kommer en mängd bilder som beskriver vad vi gjorde.

Kaffe med utsikt – ett helt okej sätt att starta dagen, eller hur?
Redan klockan nio var det så varmt att de små plättar av skugga vi fann var uppskattade. 

Krukväxtfavoriten pelargon kommer från Sydafrika. Blommade friskt i skuggan på södra sidan Taffelberget. 

Bitvis var det vandring på väl utmärkt led, bitvis var det klättring/scrambling längs klipporna. Ingen avancerad sådan, det behövdes inte hjälm eller klättringsutrustning, men man ska nog vara ganska okej med höjder och ha en god grundstyrka och -kondition för att tycka att det är ett kul sätt att ta sig upp.

Vi tog den rutt som kallas ”India Venster”. Den är märkt med ”Dangerous” på skyltar vid ledens början, men så farligt är det inte för en van vandrare eller klättrare. Om vädret är bra, förstås. Jag skulle inte rekommendera den vid regn eller dimma, det krävs bra förhållanden för att undvika olyckor. Viktigt är också att ha med sig en fulladdad mobiltelefon (med nödnummer inprogrammerat) och varma kläder om vädret skulle slå om. Det är god mottagning runt hela berget.

Två ”red-winged starlings” (rödvingad glansstare) som väntar på att få äta kaksmulor.
Bitvis var det klättring. Alla var inte lika peppade på det! 
En liten paus när vi var ungefär halvvägs upp och vinkade till linbanan. Till vänster ser man Lion’s head och åsen till höger är Signal Hill. På andra sidan skymtar området Sea Point och i fjärran ser vi Robben Island.
Proda och Niambi från NYC sitter i det fönster som gett den här leden dess namn: ”India Venster”
Fler tjusiga växter, här en Watsonia.
När vi kom upp på det platta Taffelberget kunde vi sitta längs dess kant och dingla med benen.
Uppe vid linbanans toppstation var det fixat med trädgård och uteplats.
Linbanan – ett bra sätt att ta sig upp på berget och få en fantastisk utsikt även om man inte vill vandra.
Tauriq ville egentligen inte vara med på bild men ställde motvilligt upp till slut.

Det blev en väldigt fin dag på Taffelberget, mycket tack vare Tauriq och att vi var en liten grupp. Jag tycker att det är kul att gå med andra när det är så här korta vandringar. Man får ändå god tid att lära känna andra människor och prata om livet på den plats man befinner sig. Under dagen fick jag lära mig mycket om hur vardagen här ter sig, hur det är att bo och verka i ett samhälle med så stora socioekonomiska skillnader – och förstås allt som är bra med att leva här.

Gillar du att vandra och inte vill trängas med hundratals andra på stigen så rekommenderar jag verkligen India Venster route. Jag tror att vi totalt träffade tio personer på vägen upp.

 

Tauriq hade med sig dagryggsäckar med vätskeblåsor till alla som behövde, dessutom nötter, frukt, powerbars, energidryck och hembakta smörkakor. Vi hade god tid på oss för att ta bilder och titta på växter och djur.

Under hajken tog Tauriq bilder på oss och vi fick tillgång till dem via Google Photos. Via AirBnb-konversationer kunde vi också skriva till andra medlemmar i gruppen och dela med oss av våra bilder. Verkligen ett plus!

Vill du boka en fin dag i Kapstaden kan jag rekommendera att boka den här upplevelsen som du hittar här.

(Den här upplevelsen har jag bokat och betalt själv, och är inget samarbete)