Franschhoek är en livsnjutardestination av rang! Här finns mat och vin i toppklass, dessutom bjuder dalen på en hänförande utsikt. Här är allt franskt, men franskan kan du lämna hemma. Kom hungrig och törstig – här smörjer du kråset för en billig penning!
Drygt sju mil utanför Kapstaden ligger en av Västra Kapprovinsens pärlor. Franschhoek är en av regionens äldsta orter. Det lite kluriga namnet är Afrikaans och betyder ”Franska hörnet”. Numera ser man det på benämningar av hotell, restauranger och vingårdar. Allt heter något på franska, till exempel ”Mont Martre Chalets”, ”Le Quartier Français” och ”La Petite Ferme”.

Jag besökte Franschhoek ett par dagar mellan jul och nyår och hörde en hel del franska, men det var helt enkelt franska turister som var på besök. De försökte tappert använda sin franska men det är det nog inte så mycket mening med: här pratar man engelska, afrikaans och xhosa.

Det franska arvet kommer från hugenotterna, de franska kalvinister som utvandrade hit från Frankrike i slutet på 1600-talet. De spreds medvetet ut bland andra nationaliteter och tappade ganska snart sin franska identitet. Men namnen lever kvar.

Här bor ca 15000 men området attraherar en stor mängd turister som kommer för maten, för vinet och för utsikten. Så även jag, som tillbringade ett par nätter här mellan jul och nyår. Jag blev inte besviken, här fick jag smaka kvalitetsviner och gå på restauranger i världsklass – utan att plånboken brann upp.

På väg till Franschhoek passerade jag Bloubergstrand, varifrån man får en vacker vy över Kapstaden
Tyvärr är det lite svårt att ta sig till Franschhoek utan egen bil. Det går inga bussar eller grupptransfers (vad jag vet) utan man är utlämnad till taxi eller Uber. Man kan ta sig med tåg till närliggande Paarl, men att åka tåg är på grund av säkerheten inte att rekommendera.

Jag gjorde en fuling och bokade en dagsutflykt med vinprovning från Kapstaden. Och när vi nådde Franschhoek tackade jag för mig och stannade på plats. Det var en stor turistbuss så jag var inte saknad. Det är kanske inte att rekommendera men på så sätt tog jag mig till Franschhoek för lite drygt hälften av vad en taxitransfer skulle kosta. Dessutom fick jag två vinprovningar på köpet.

När jag pratade med Tina på Svenska Afrikakompaniet insåg jag att jag borde ha bokat transfern genom henne istället. Det hade blivit billigare, i alla fall på vägen tillbaka till Kapstaden när jag istället lyxade till det lite med en Uber för ca 800 Rand.

Men jag är väldigt glad att jag kom iväg och kommande inlägg kommer att handla en hel del om Franschhoek. Och vet du vad? Jag kommer att åka tillbaka igen redan nästa vecka, så bra var det!

 

En ostbricka och ett glas vin till lunch, för 115 Rand. What’s not to like? 
Fagra vyer, vackra hus och vinrankor så långt ögat når.
Första vinprovningen blev på Backsberg
Förutom Wine Tram finns små Tuk Tuks som man kan ta mellan vingårdar för 30 Rand.