Flixbus tar över!

Sara Arnald, Tur & Retur
27 aug 2018

Har du rest runt i Europa har du säkert sett bussar märkta FlixBus lite överallt. Nu utökar bolaget i Sverige och tar över samtliga Swebus linjer. 

Långfärdsbussbolaget Swebus försvinner och ersätts av FlixBus. De båda bolagens bussnätverk samlas under ett och samma varumärke. Swebus, som tidigare varit kopplade till ett antal lokala bussoperatörer i landet kommer steg för steg att förvandlas till Flixbus.  Swebus-bussarna kommer under hösten att byta dekor och bli gröna ”Flixbussar”. 

Att Flixbus kopplas till Swebus innebär att biljetterna blir bokningsbara via FlixBus app (Android och iOS) och websajt. Det är också möjligt att köpa biljett fysiskt: bland annat i butikerna vid Cityterminalen i Stockholm och Nils Ericsonsterminalen i Göteborg – samt hos resebyråer runt om i landet. Från och med idag (27 aug 2018) gäller en ny tidtabell för tidigare Swebus-linjer och samtliga linjer blir sökbara via FlixBus.Nästa år kommer FlixBus att utöka det befintliga Swebusnätverket med 25 procent.

Prissättningsmodellen baserar sig på tillgång och efterfrågan, samt hur långt i förväg man bokar. Bokar du tidigt får du alltså ett bättre pris. 

FlixBus äger inte sina egna fordon utan driver sin verksamhet genom en partnerskapsmodell där andra lokala bussoperatörer i nätverket som i sin tur står för den dagliga driften; dvs äger och kör bussarna. FlixBus fungerar på detta sättet som en resebokare/mäklare som har som uppgift att marknadsföra busslinjer och att fylla bussarna. 

 

”Visste du förresten att du kan resa mellan t.ex. Arlanda Flygplats och Stockholm för 29 kr? Det var en nyhet för mig!”