Fem saker jag alltid packar

Sara Arnald, Tur & Retur

27 okt 2018

Oavsett om du ska ut på en långresa eller bara ska vara borta över natten har du säkert några saker du inte vill vara utan. Här är min lista med fem saker jag alltid packar ned i resväskan.

Jag kom att tänka på packning nu igen när jag såg att Markus på mittgrekland.se just postat ett inlägg om de saker han inte vill resa utan. Det är en lista som delvis speglar min lista jag skrev för cirka ett år sedan, men inte riktigt. Det inlägget handlade i och för sig om just handbagaget och det finns ju saker man vill ha med sig som inte får följa med in i kabinen. Så det är dags att uppdatera listan, och kanske välja ut de fem allra viktigaste.

Sedan jag skrev min första lista har jag dessutom kommit på några fler saker jag skulle vilja lägga till, och inte minst har jag hittat produkter som passar mig utmärkt – och som dessutom har flera funktioner. 

Pass, kamera, penna, mobil, bankdosor, pengar, penna och solglasögon kommer inte på listan eftersom de är självklara tycker jag… 

Foto: Tom Cleary, Unsplash

1. Resebestick

Äta bör man, annars dör man. Och jag vill inte alltid sitta på ett fik eller en restaurang. Ibland är det skönt att bara glida in på en affär, köpa bröd, chark, ost och en läsk – eller en youghurt och frukt. Och en öl. Ja, en liten picnic helt enkelt. Till detta behöver man bestick och jag tycker att man i möjligaste mån ska låta bli att köpa engångsartiklar. 

Resebestick ska vara hållbara, användbara och får inte väga mycket. Här har vi nog en vinnare i Spork, tycker jag. Dessa finns i flera olika material, men tålig plast är vanligast och billigast. Spork-varianter tycks finnas hos fler tillverkare numera, kolla här hos Outnorth. Jag tänkte också prova något i metall framöver, där kniv, gaffel och sked är ett set, vad sägs om det här lätta kitet från Optimus som bland annat finns hos Addnature. Inte lika billigt som en simpel Spork, men lätt, hållbart och funktionellt.

Optimus Titan.

2. Multiverktyg / Fickkniv

Det finns en mängd fickknivar och multiverktyg. De flesta får inte följa med i handbagaget men om jag checkar in bagage (eller är ute på vandring) ser jag alltid till att ha med ett verktyg som inkluderar kniv, sax, tång och pincett.

Helst hade jag haft ett stort multiverktyg som inkluderar allt, inklusive tång, såg och korkskruv, men jag tycker att små multiverktyg är mest praktiska. Min favorit heter Leatherman Style PS, ett mycket lätt litet verktyg som lätt fästs fast i väskan med den integrerade karbinhaken. Verktyget går att hitta hos många handlare online. 

3. Sjal

En stor sjal eller scarf är ett måste i packningen. Den kan användas som accessoar förstås, men den är perfekt som värmande halsduk, som filt under en kylig flygning, som picnicfilt i parken, som nöd-handduk, turban eller improviserad kjol. Och kanske som bärsjal om man har en bebis. 

Jag tycker att en perfekt resesjal är neutral i färgen (så att den går att kombinera med alla typer av kläder) och den ska vara gjord av naturmaterial, syntet blir snabbt ofräscht faller sällan snyggt.

Drömmen är att ha en snygg scarves från min en av mina favoritbutiker: Objects & Goods. Kanske inte en av de dyraste silkesscarvsen (skulle få ångest om jag tappar bort en sådan), men den här snygga i bomull är överkomlig. Annars finns stora, enkla sjalar att köpa i nästan alla klädbutiker.

 

4. Kudde

Man vet aldrig när man behöver en kudde.  När jag flyger behöver jag ALLTID en kudde, annars vaknar jag med nackspärr eller så har jag råkat somna mot min grannes axel (och smetat makeup på skjortan). När jag tältar vill jag också kudde och då helst uppblåsbar – även om jag kan använda min ihopknutna scarf fylld med kläder. På stranden vill jag gärna ha en kudde under huvudet eller under mina knän – och blir ryggen trött i kontorsstolen är det inte så dumt med en kudde i svanken.

Jag håller på att avsluta ett test av just resekuddar, men kan redan här tipsa om två riktigt bra kuddköp: Den röda uppblåsbara kudden från Exped är en toppenprodukt som passar lika bra på stranden som i tältet. Tyvärr är den lite svårhanterlig som nackstöd på flyget och där har jag istället en favorit i en svenskdesignad kvalitetskudde från Ovaer. Den är så snygg att man lätt kan ha den som halsduk (när den inte är uppblåst), dessutom har den integrerad huva man kan gömma sig i när man sitter och snarkar med öppen mun på flyget…

 

5. Korkskruv

Jag gillar vin. Tyvärr är det inte alla goda viner i hyllorna som har skruvkork, inte heller finns det (bra) korkskruvar att finna i hotellrum och hyreslägenheter. Därför försöker jag komma ihåg att packa min egen korkskruv – jag har tyvärr köpt alldeles för många billiga och dåliga korkskruvar som jag sedan lämnat kvar.

Man behöver kanske inte lägga tusenlappar på en Laguiole-öppnare (eftersom det händer att man glömmer kvar den), men en kompakt öppnare från Pulltex är en fin investering. Här hos Prokök finns några alternativ. Men visst funkar vilken öppnare som helst som är lätt och smidig nog.

Listan är ju mycket längre…

Nu skulle det ju vara en lista med bara fem ting, så det är så mycket som jag vanligtvis packar som inte kommer med här. Till exempel hörlurar (helst trådlösa), e-boksläsare, våtservetter, packpåsar, resetvättmedel, tvättlina, kompass, pannlampa … men det får bli nästa gång!

App, app… men säkerheten då?

Markus tipsade om att han alltid har med sig en liten resebrandvarnare. Det är ju en UTMÄRKT idé som jag aldrig har tänkt på. Den hamnar på ”att köpa”-listan och en snabb googling gav resultat: den finns bland annat hos Kjell & C:o och Clas Ohlson. Och vet ni vad, den går också att använda som dörrlarm, perfekt om man känner sig lite osäker på låsanordningar! Clas Ohlson säljer också en pytteliten ”vanlig” brandvarnare som är mindre än en tennisboll och väger 70g.