Favoritväskor för aktiva resor

Sara Arnald, Tur & Retur

27 april 2018

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

En hård rullväska skyddar packningen men kan vara svår att manöverera på mer aktiva resor. Om ett uppdrag kräver att jag bär min packning över stock och sten är ryggsäck eller rullväska med bärsystem mitt bästa tips.

Min första vandringsryggsäck var en gammal skogsgrön tygsäck med metallbärsystem och läderremmar som jag lånade av min pappa. Jag tror att den hette Jokkmokk och det skulle inte förvåna mig om den tillverkades på femtiotalet. 

När jag hajkade runt i närheten av Abisko i slutet av nittiotalet tror jag att jag lånade en säck av en gammal kompis. Senare har jag kämpat med lite allt möjligt som funnits tillhanda. Jag tror till och med att jag har rest med en ryggsäck från IKEA. 

När jag för drygt tre år sedan var på väg till Vancouver och vidare ut i British Columbias vildmark (ett reportage från den resan kan man läsa hos Vagabond) blev det uppenbart att jag behövde bättre grejor. Vi skulle ut och vandra (bland annat kring Garibaldi Lake) och paddla i Johnstone Strait vid Vancouver Island (detta kunde man läsa om i en artikel vi gjorde för Utemagasinet). Jag letade runt men hittade ingen säck som jag tyckte var prisvärd. Så klev jag in i en friluftsbutik i Edinburgh i Skottland och provade en Osprey, ett märke jag inte hade hört talas om tidigare. Trettio minuter senare steg jag ut på gatan med en klarröd Osprey Ariel som rymde 65 liter. Det är ett köp jag inte ångrar, denna säck har säkert besökt tio femton länder sedan dess och den ser knappt ut att vara använd.

I september förra året fick den åka tåg till Jämtland för en veckas fjällvandring. Här står den på perrongen tillsammans med en annan Osprey-modell (minns inte vilken), tillhörande mitt resesällskap: 

I år har den redan hunnit med att vara i Kina, Kambodja och Vietnam. Här åker jag och säcken tuk tuk i södra Kambodja:

När jag skulle till Italien för en tågluff förra sommaren insåg jag att jag inte ville knata på stiliga avenyer och i pittoreska gränder med en vandringsryggsäck. Men samtidigt ville jag inte skramla runt med min Rimova

Jag googlade lite efter en väska som både kunde rulla och bäras på ryggen, gärna likt min gamla favoritväska Delsey Insect som inte görs längre. Jag kollade väsktester på Youtube och insåg att Osprey Sojourn var väskan jag letade efter. 80 liter var lite mycket för mig, som ofta åker på kortare resor, så jag nöjde mig med 60 liters-varianten som jag köpte via Outnorth som snabbt och smidigt levererade ett paket.

Nu såg jag att BÅDA mina favoritväskor just precis nu finns till BRA pris på Outnorth.se, det är bara att handla här: