Vilken typ av souvenirer köper du när du är på resa och vilka är dina favoriter? Här kan du läsa om några av mina bästa köp från världen över.

I senaste avsnittet av podden pratade vi om souvenirer, och det blev kanske mest prat om souvenirer vi köpt som inte var så lyckade. Och så grävde vi ner oss i tankar på vad som egentligen är en souvenir och hur användningen av dem blir små tillbakablickar till minnesvärda resor.

Själv gillar jag att köpa små saker som jag använder i vardagen. Att jag köper små saker är på grund av packningen, jag vill inte släpa hur mycket som helst (undantag: den kökslampa jag flög med som handbagage hem från Amsterdam). Användbara saker, eftersom jag inte är så förtjust i rena prydnadssaker – och så gillar jag känslan att bli påmind om en fin resa när jag är hemma och lever mitt vardagliga liv.

Här är några av de souvenirer jag hittade hemma:

En liten skål (trådarbete) som köptes i en hantverksbutik i Kapstaden, Sydafrika. Jag har den på hyllan i hallen, där den främst fungerar som nyckelförvaring.

Små metallklämmor, köpta i en vintagebutik i Neukölln, Berlin. 

Min favorittröja, köpt på Tofino Brewing Company i Tofino, Vancouver Island när jag och Karin Wallén var där och gjorde reportage för Vagabond.

En glaserad keramikskål som jag tänkte ha olivolja i på matbordet… men den är lite för instabil, så istället lägger jag använda tepåsar i den. Den är i alla fall mycket vacker och köptes i Pula, Istrien (Kroatien) tillsammans med helt ljuvlig olivolja.

Ett par kemi-glasbägare från gamla Västtyskland, vilka jag köpte i en risig loppisbutik på Flughafenstraße i Neukölln, Berlin för tio år sedan.

Numera är den tom, men den har innehållit havssalt från den Slovenska kusten. Köpt i en liten butik i Ljubljana när jag och Karin Wallen var ute och gjorde tågluff-reportage för Vagabond.

”Krama”, en khmer-scarf i bomull som går att använda till allt möjligt: turban, huckle, kjol, scarf och handduk. Köpt i Phnom Penh, Kamobdja.

En liten snäcka i silverfärgad metall, köpt på en gatumarknad någonstans i Nederländerna, jag tror det var Utrecht.

Liten vit keramikskål från Sydafrika. Den här har jag salt och kryddor i på matbordet.

Jag är vädligt förtjust i dessa linnebyxor som jag köpte i en liten boutique i Newtown, Sydney, Australien. Men jag tror aldrig att jag burit dem. Det är ju en miss, eftersom jag eftersträvar souvenirer som är användbara – och är det kläder måste det vara något som passar min stil även hemma. Det gör dessa, visserligen, men jag känner nästan alltid att de är för fina för att bäras. Knasigt, jag vet.