Ett smartare sätt att boka flyg?

Sara Arnald, Tur & Retur
30 Jan 2018
Avionero är en sökmotor för flygresor. Ännu en? Behöver vi ännu en sajt som använder samma sökkriterier i samma databaser för att sedan presentera länkar till onlineresebyråer som Travelfinder, Ticket, BravoFly och Flygresor.se? Avionero tycker det.

Det är inte helt lätt att hitta något intressant i alla de reserelaterade pressmeddelanden som fyller mailboxen varje dag. För det mesta handlar det om sömniga små nyheter om att någon charterarrangör börjat flyga på någon ny ort, en by i norra Finland har dubblat sin besöksstatistik eller så har något bussbolag köpt en ny bussmodell. Eller kommit på att de kan använda bakdörrarna på bussen för enklare avstigning. Något flygbolag släpper en halvfejkad nyhet om att de tar betalt för skoskydd (eller nåt) bara för att få lite uppmärksamhet.

Ja, ni fattar. Det är gäsp och dubbelgäsp. Men så kommer det ibland nyheter som faktiskt är intressanta. Om Avionero fick jag å andra sidan information om först via Instagram – antagligen för att de köpt sponsrade inlägg. Nåja.

Avionero har fått ihop några glada investerade miljoner för att förverkliga sin idé. Bakom spakarna sitter Lars Kristersson och Anton Tyulenev.

Det är tänkt att sajtens inbyggda artificiella intelligens (AI) ska lära sig användarens preferenser och sökmönster för att kunna ge bättre alternativ. Respons ger man direkt på sökningens utfall, varvid tjänsten räknar om och gör en ny presentation.

Vi har testat [Avionero] och är hittills positiva.”

Vi har testat och är hittills positiva. De senaste veckorna har vi letat bra resealternativ för en jobbresa till Barcelona i mars (och en till Jakobstad i februari), och vi har, som de vanedjur vi är, kollat främst Momondo och Google Flights. Den här gången har vi använt Avionero parallellt och faktiskt ser vi mer tilltalande (smartare) avgångar till ett lite bättre pris. Användarupplevelsen på en smartphone är lite sisådär – grafiken är lite för mörk och det är inte helt uppenbart hur man ska söka innan man ser att det finns en meny i vänster kant – men på en datorskärm är det betydligt lättare. Sökmotorn lär sig snabbt att jag inte gillar Ryanair (oklart om den också registrerar att jag inte vill ha lång transfer mellan flygplats och resmål, men det är i alla fall så jag tänker). Grafiken är i övrigt bra, det är lätt att se relationen mellan flygtid och layover, samt att det är enkelt att direkt ge feedback till AI-maskineriet om vad man inte gillar med föreslagna val.

Vi gillar också möjligheten att klicka sig runt på en karta istället för att endast skriva in resmål och sträcka. Google Flights är dock lite roligare här eftersom deras karta hela tiden visar priser till andra destinationer (om det nu är så att man är lite intresserad av flera destinationer och vill ha en snabb prisindikation).

Flera sökningar kan hållas igång samtidigt, i samma fönster, genom ett fliksystem. Om man inte är säker på exakt när man vill flyga visar sajten snittpriser för olika perioder, baserat på statistik.

Plus i kanten till utvecklarna på Avionero som, efter att ha eftersökt det i sociala medier, glatt mottagit feedback! Jag lämnade in önskemål om att sökningarna skulle ange miljöbelastning (CO2-utsläpp) för olika resealternativ – till exempel är det ju så att det är högre belastning med flera mellanlandningar än ett direktflyg. Om de lyckas implementera detta är oklart, men de lovar i alla fall att de ska titta på det. Vi hoppas!