Kan Montenegro vara något om man är sugen på sol och bad och lugna dagar? Jag hade begränsad budget och bokade en knapp vecka i kuststaden Budva i början av sommaren.
Jag visst inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av Montenegro. Jag har hört Montenegro beskrivas som ”Kroatien, fast billigare” och jag vet att charterindustrin har marknadsfört landet som ett alternativ till de resenärer som tidigare attraherades av den låga prisnivån i till exempel Turkiet. När oroligheter (terrorism) och politiska ställningstaganden (Erdogan & AKP) gjorde besökare oroliga såg sig många om efter ett likvärdigt resmål med avseende på prisvärdhet, flygtid etc.

Att det blev Montenegro för mig var mer eller mindre en slump. Jag var trött efter en periods hårt arbete och tänkte mig en vecka med sol, bad och motion, samtidigt som jag jobbade med innehåll för blogg och podd. Själva premissen för veckan var att inte göra åt speciellt mycket pengar. Hade jag vetat att vi stod inför den varmaste sommaren i mannaminne hade jag väntat med min resa, men jag är glad att jag kom iväg. Det blev en trevlig kombinationsresa tillsammans med ett par dagar i Dubrovnik.

Gamla stan i Budva, ”Stari Grad”. Vackert men inget direkt genuint folkliv. 
Att jag valde Budva var främst på grund av att det var den kuststad som låg närmast Dubrovnik. Och Dubrovnik valde jag för att jag hittade mycket förmånliga flybiljetter med SAS. Jag ville inte lägga för mycket tid på transfer, men ändå hålla nere kostnaderna. Den flygplats som annars ligger närmast är Tivat,  ca två mil norr om Budva. Dit flyger många charterbolag men det går också att hitta reguljärflyg hit om man kan acceptera ett byte.

Från Dubrovnik är det ca 11 mil till Budva, och då kan man välja på hyrbil eller buss. Hyrbil kan bli lite krångligare och dyrare än planerat om man hyr i Kroatien, eftersom Montenegro inte är med i EU. Själv valde jag buss, det var snabbt och smidigt att boka via Get by Bus där men kan göra enkel onlinebokning och få elektronisk biljett.

Resan kostade ca 20€ och skulle ta under tre timmar. Detta visade sig inte stämma då det var enorma köer vid gränsövergången, därtill ett ganska krångligt förfarande vid passkontrollen. Vi fick gå av och på bussen flera gånger för kontroll. Billigt, men långsamt kan man säga. På vägen tillbaka mot Dubrovnik en vecka senare fick jag lift med ett par bekanta som hade hyrt bil, där tog gränspassagen bara några minuter.

I marinan i Budva, i anslutning till gamla stan, låg en hel del lite större båtar.
Gamla stan i Budva, Stari Grad ligger innanför en ringmur, på en udde i den västra änden av stadsbebyggelsen. Från gamla stan går en kilometerlång, bred strand österut, Slovenska Plaza som startar vid den lilla marinan. Budvas äldre delar kan tillskrivas venetierna som styrde stade i nästan 400 år (1420-1797).

Innanför ringmuren finns vackra gamla gränder och torg, på vissa platser hade det riggats upp små scener och stolar för kommande konserter och andra kulturupplevelser. Men på det stora hela kändes den här delen av stan tom och lite turistig, som en kuliss: Förutom några mysiga små restauranger och barer upplevde jag helt en frånvaro av normalt byliv.

Nattliv

Den långa stranden Slovenska Plaza kantas av restauranger, klubbar, marknader, butiker och barer som ligger längs strandpromenaden Slovenska Obala. Tyvärr är de inte av det charmigare slaget, på det hela taget känns det massturistigt och det är tydligt att man vänder sig till den stora mängd ryska och serbiska turister som uppenbarligen dras till Montenegro. Här serveras spritiga drinkar i plastglas och de flesta menyer erbjuder samma mat: friterad eller grillad fisk med potatis eller pommes frites. Inget av detta nattliv lockade mig, jag var ute efter lugn och ro, inte fest.

Fler stränder

På andra sidan gamla stan finns några stränder som är långt trevligare. Först kommer Ricardova Glava, som tycks vara en privat strand med solstolar och parasoller att hyra. Går man en bit västerut, längs klipporna, finns en gångväg till de två ständerna Mogren 1 och Mogren 2, varav den sistnämnda är den vackraste, det är också den som ligger längst bort. Här är det stenigt men vattnet är blått och vackert. Största problemet är kanske att stranden blir så full av badande att det är näst intill omöjligt att hitta en plats om man inte är där tidigt. Det kräver också en del tålamod att hitta en plats mellan stenarna där man kan ligga plant och utan att få ont.

Det hostel jag hade bokat boende på visade sig ligga på höjden precis ovanför Mogren 2, så fågelvägen var det inte så långt. Ändå var jag tvungen att följa vägen ända ner till stan för att sedan runda udden ut till stranden. Så speciellt ”nära” var det inte. Det gjorde i och för sig ingenting, eftersom jag har svårt att tåla den typen av trängsel.

Mogren 2 skymtar längst bort, och stranden Mogren 1 närmast den hoppande ynglingen.
Gångvägen till Mogren 1 och 2 går runt udden från Stari Grad
De områden med charterhotell som låg ännu längre österut, på vägen mot Sveti Stefan besökte jag aldrig. Kanske främst för att jag förväntade mig mer av samma slitna och ocharmiga massturism. Mysigast tyckte jag ändå att det var i gamla stan, trots bristen på en genuin känsla. Jag tyckte att lugnet var härligt, och byggnaderna vackra. De dagar jag besökte stranden Mogren 2 gick jag till en närliggande butik och köpte läsk, bröd, pålägg och sallad (och ibland lite vin). Det kändes mer prisvärt än den slabbiga maten som serverades på strandrestaurangerna. Och det var trots allt en budgetresa.

Efter en vecka i Budva tänker jag att jag nog inte kommer att återvända till just den här orten på semester. Däremot skulle jag vilja se mer av landet, det tycks finnas mycket att uppleva. Nästa gång kommer jag vilja vara några dagar i Kotor och längs den vackra Kotorbukten. Visserligen kommer här in kryssningsfartyg som släpper av stora mängder turister, men staden och naturen är vacker. Gamla stan kändes också mysigare än Budvas motsvarighet.

Jag tror att Montenegros bästa bitar kan ligga uppe i bergen, inte nere i badorterna längs kusten. I kommande inlägg ska jag tipsa om några små guldkorn som ändå gjorde veckan i Budva till en riktigt trevlig resa!

Snabbinfo Montenegro

Montenegro är en republik i Sydeuropa, belägen på Balkanhalvön. Landet gränsar till Kroatien och Bosnien och Hercegovina i norr, till Kosovo och Serbien i öster, och till Albanien i söder. Huvudstad är Podgorica, Den totala befolkningsmängden i Montenegro uppgår till endast drygt 620 000 och landets yta är endast 13 026 km². För att göra en snabb jämförelse av yta innebär det att Sverige är 34 gånger större… 

 

Montenegrinska som är landets officiella språk. Det skrivs med både det latinska och det kyrilliska alfabetet. Många betraktar språket som en variant/dialekt av serbiskan, vilket är det språk som det största antalet invånare anser vara sitt första språk. Montenegro är ännu inte med i EU, men räknas som en kandidat.

 

De flesta turister som besöker Montenegro kommer från Ryssland (17.7%) och Serbien (13 %) men antalet besökare från Turkiet, Kroatien och övriga Europa ökar varje år. Besöksnäringen beräknas bidra till mer än 23 procent av landets totala BNP och upp till 30% av arbetstillfällen går att knyta till turistnäringen. Mitt tips är att du försöker spendera så mycket du kan på mindre, lokala alternativ för boende, nöjen och shopping. Många restauranger, barer och boenden ägs av utländska ägare (ofta ryska) och vill du att pengarna ska komma montenegrinerna till nytta så kan det vara av intresse att undersöka ägandeförhållanden.

 

Mer information om Montenegro hittar du på Wikipedia. Vill du läsa mer om turism i Montenegro hittar du bland annat information i den här artikeln från Balkan Insight.