Jag hade planerat en hel vecka i Lissabon runt påskhelgen, men i sista stund bestämde jag mig för att sova en natt i Ericeira, en liten ort vid Atlantkusten, knappt fem mil nordväst om huvudstaden.

Praia de São Sebastião och Praia de Matadouro ligger längs norra delen av Ericeira.

Den gamla fiskebyn har drygt 10000 invånare och är numera kanske mest känd som Europas surf-mecka, här finns vågor för både nybörjare och proffs. Tyvärr blev det ingen surfing för mig denna gång, men väl ett par löprundor längs den dramatiska kusten.

Utsikt från en klippkant på väg söderut från Ericeira till stranden vid Foz de Lizandro.

Vill du ta snabbaste vägen till Ericeira från flyget kan du ta en taxi för drygt 70€, annars går tunnelbanan från flygplatsen till Campo Grande i Lissabon där du tar expressbuss (85 min) eller vanlig buss (2h) till Ericeira. Biljetten kostar bara runt 5-6€. Det finns också olika shuttle services att boka från flygplatsen om man är intresserad av samåkning.

Tar du bussen till eller från Ericeira kan du passa på att stanna i Mafra och kolla på det som sägs vara Europas största palats.

I Ericeira valde jag att bo på ”The Fisherman’s House”, ett gulligt litet hostel bara ett kvarter från byns centrum. Här får du en säng i en sovsal för ca 20€ och då ingår frukost.

 
The Fisherman’s house drivs av Ana och är från början hennes barndomshem. Numera är det ett vandrarhem fördelat på två våningar, i entréplan finns en liten restaurang. Varje morgon lagar Anas mamma en rejäl frukost till alla gäster. Hög stämning utlovas!

Ana och hennes pojkvän – och hittehunden Seb!

 

I Ericeira finns gott om restauranger för alla plånböcker, och priserna är lägre här än i Lissabon. Prova gärna en ”Prego” (vilket kan översättas som ”spik”), en steak sandwich med ALLTING på – en riktig Dagobert-macka. Billigt och mättande.

 

Trots att det blev en så kort vistelse i Ericeira är jag glad att jag tog mig tid att åka dit och se mig om. Nästa gång jag åker till Portugal tänker jag stanna i Ericeira en hel vecka – och passa på att boka en surfkurs!