De senaste årens trender med många olika hudvårdsprodukter med aktiva ingredienser har gjort att våra necessärer hotar att sprängas. Hur ska man orka resa med så många produkter som väger mycket och tar stor plats i packningen? Jag testar en kompakt och effektiv hudvårdsserie: Skinfitness från Cool Derma.

Mitt yrke ”till vardags” är att vara fotograf. Förutom resereportagen som tar en stor del av min tid fotograferar jag främst mode och ”beauty”, vilket innebär att jag gör redaktionella arbeten om mode, hudvård och makeup – men också reklamkampanjer för olika märken. I och med att jag tillbringar en hel del tid i den världen har jag också arbetat upp ett stort intresse för hudvård och makeup. Man blir som man umgås, kanske.

Detta tillsammans med mitt stora intresse för effektiv packning innebär att jag alltid försöker hitta bra lösningar för min hudvård när jag är ute och rör på mig världen över. Jag har ständigt strax över fem kilo kamera- och ljudutrustning med mig, och jag vill oftast ha så lite i väskan att jag alltid kan bära med mig min fulla packning. Det innebär få plagg och få skor som alla går att kombinera, samt en väldigt liten necessär.

Det sistnämnda har blivit lite av en utmaning i och med att hudvårdssegmentet exploderat under de senaste åren. Det som tidigare var några få produkter i butikernas hyllor har grenats ut till att man numera förväntas ha 10-15 produkter i sin dagliga hudvårdsrutin. Delvis är det inspirerat av t.ex. den koreanska skönhetsfilosofin, men också för att hudvård har blivit mer än bara vård, nästan en slags ritual som ses som egentid där man kan pyssla om sig själv lite extra.

Jag köper faktiskt detta rakt av, då jag tycker att det är en trevlig liten hobby att blanda olika serum och dagkrämer, samt att testa många nya produkter. Jag gör också en del hudvårdstester och utvärderingar av spa-behandlingar åt olika tidskrifter, t.ex. Daisy Beauty, Femina och Tara. Så man kan säga att överdådet på ett sätt blivit en del av mitt jobb. Dock blir det helt ohållbart att släpa runt massor av skönhetsprodukter när jag är på resa.

Detta har jag löst på två olika sätt: Antingen reser jag med en mängd små produktprover (ni vet sådana där små sachéer som går att få som gratisprover hos leverantörer och i butiker). Eller så häller jag över mina produkter i små reseförpackningar. Just praktiska förpackningar kommer jag skriva ett eget inlägg om, men problemet är ju att välja ut VILKA produkter som ska få följa med mig på resa. Och där är jag väldigt glad över att trenden inom hudvård verkar gå mot att vi återigen ska använda färre produkter med få ingredienser.

Det finns några hudvårdsserier som redan gått över till den filosofin, och här tänkte jag speciellt berätta om serien Skinfitness som tillverkas här i Sverige av Cool Derma, som är ett varumärke som Shidrokh ”Orkidé” Ghawami skapat. Shidrokh är auktoriserad hudterapeut, funktionell näringsterapeut och makeup-artist som jobbat över 20 år med hudvård. Shidrokh har en passion för tillgänglig, resultatinriktad hudvård som är enkel att använda.

Shidrokh ”Orkidé” Ghawami i sin salong på Upplandsgatan i Stockholm

Skinfitness-serien

Hudvårdsserien Skinfitness är tre effektiva, användarvänliga och prisvänliga produkter inriktade på både oren/fet hy och mogen hy. Serien består av tre AHA/BHA-syra-baserade produkter som kan användas tillsammans eller var för sig.  Målet är att produkterna ska skapa balans i huden, öka cirkulationen och cellförnyelsen, och verka antiinflammatoriskt och hjälpa mot solskador. Produkterna är tillverkade i Sverige, är veganska och dermatologiskt testade:

En aktiv hudvård med syror kan innebära att huden reagerar, det är så man vet att något händer, att det fungerar. Det kan sticka och svida men det är ett tecken på att hudvården är effektiv. Dock gäller det att gå lite varsamt fram, vilket innebär att det kan vara bra att gradvis vänja in huden vid produkterna. Man kan börja med att använda ansiktstvätten, sedan lägga på ansiktsvattnet/serumet någon gång i veckan och punktbehandla med krämen. Om man känner att huden tål det kan man öka användningen.

Allantoin och niaciamid, de ingredienser som inte är syror, finns i produkterna för att vara lugnande och barriärstärkande. Har man hudtillstånd som gör huden extra känslig (t.ex. rosacea och psoriasis) är det rekommenderat att man bokar en tid hos en hudterapeut för konsultation innan man ger sig på mer aktiva produkter.

Vill du veta mer om användningen av produkterna kan du läsa mer på Cool Dermas blogg.

Mina resultat

På mig kan man redan efter två veckors användning se att huden är lugnare och inte lika irriterad. Mina porer upplever jag som mindre och hudtonen är jämnare. Mer solkänslig blir man förstås av syror, men jag använder alltid solfaktor SPF50 i ansiktet och på dekolletaget så jag har inte märkt något av detta. Något som jag speciellt uppskattar är att det är rejäla storlekar på produkterna och att de även kan användas på resten av kroppen. Kanske är det fler än jag som tidvis har problem med oren hy även på ryggen?

Snabbfakta om AHA+BHA

AHA är en grupp exfolierande syror som finns naturligt i bland annat frukt och mjölkprodukter. Dessa fungerar så att de ökar hudens cellförnyelse och hjälper till att minska pigmenteringar (från t.ex. solskador), de verkar antiinflammatoriskt och binder fukt och ger lyster. Bra för mogen och torr hud.

BHA är en annan grupp syror som ökar cellförnyelsen verkar antiinflammatoriskt, perfekt vid tilltäppta porer och oren hud. Dessa syror är fettlösliga och kan lösa upp talg och minska rodnad. Bra både för mogen hud med solskador eller ung, inflammerad hy.

Vi reser för att uppleva sol och värme – men vi måste vara försiktiga!

Sol, och därmed UV-strålning är tyvärr något som bidrar till för tidigt hud-åldrande. För oss som reser mycket, och gärna till varmare breddgrader, är detta något vi måste tänka på. Kanske är det fler än jag som tillbringat för stor del av ungdomen till att sola insmord i olja för att bli ”så brun som möjligt”. Det får man sota för nu, med för tidigt åldrad hud och solskador. Med det vi vet om UV-strålning idag innebär det att vi måste bli bättre att smörja in oss. Inte bara i ansiktet utan på hela kroppen.

Ett bra ansiktssolskydd med hög SPF ska alltid vara en del av din morgonrutin, oavsett var på jorden du befinner dig. Det är förebyggande vård mot solskador och ålderstecken. Och när du använder syror är det ännu viktigare än annars, eftersom syrors exfolierande effekt gör vår hud mer solkänslig. Du kan under solsemestrar välja att bara använda produkter med syror endast på kvällen, och på dagen endast använda en mjukgörande dagkräm – och solskydd.

Cool Dermas produkter finns att köpa genom deras webshop eller på exempelvis Apoteket, Apotea, Lyko och som träningssajter som Proteinbolaget. Priserna ligger mellan 375-399 kr, vilket är mycket prisvärt för så stora produkter.

Praktiskt i träningsväskan

Att Shidrokh bland annat valt att sälja Coolderma via sajter med träning som inriktning tror jag är ett genidrag. Många av oss som tränar många gånger i veckan och ständigt släpar på kläder, duschartiklar och necessär behöver enkel och effektiv hudvård. Duschar man på gymmet varje dag har man inte varken tid eller lust att jonglera många olika produkter. Enkelt och snabbt ska det gå – utan att tumma på kvaliteten.

Dock tror jag att min minimala necessär kräver att jag häller upp mina Skinfitness-produkter i reseförpackningar. Här tycker jag också att det är skönt att de tre produkterna har olika konsistens och färg (Tvättgelén är genomskinlig och trögflygande, ansiktsvattnet är genomskinligt och lättflytande, och krämen är mjölkig) så att jag förstår vad som är vad i min necessär.