Följ med på en liten tur i Bo-Kaap, en av Kapstadens mest besökta och fotograferade stadsdelar. De färgglada byggnaderna lockar många, och här finns en stor del av stadens historia. Ett område under förvandling, både på gott och ont.

De första slavarna som togs till Sydafrika kom från Malaysia, Indonesien och andra delar av Afrika under andra halvan av 1700-talet. De kallades då ”Malay”. Många av dem var muslimer och de fick bo i den del av Kapstaden som nu kallas Bo-Kaap, en liten kompakt stadsdel mitt i stan, precis vid basen av Signal Hill. Det är än idag ett mestadels muslimskt område, och här hittar man de flesta av stadens moskéer. Den första byggdes redan 1740 i det som då inte hette Bo-Kaap utan ”Malay Quarter”.

Att de flesta husen har så starka färger är ett uttryck för frihet från slaveri. När slavarna bodde där var regeln att alla husen var tvungna att vara vita. När de släpptes fria målade de sina hus i alla regnbågens färger. Vår guide Makaziwe berättade att inget hus får ha samma färg som grannhuset. Det är inte så billigt att hålla husen så här färgglada, och alla husägare får betala själva – men det här är ett viktigt arv så man fortsätter än idag.

Bo-Kaap har lite dåligt rykte om sig att vara våldsamt. Och trots att gentrifieringen går fort fram här ska man vara medveten om att man inte ska röra sig hur som helst i området, speciellt inte efter mörkrets inbrott. Gentrifieringen har verkat positivt på områdets säkerhet, men å andra sidan driver det upp huspriserna och invånarna (som i många fall har bott här i många generationer) är inte helt förtjusta i turisterna som strömmar in och använder deras gator som en snygg kuliss för selfies.

Makaziwe berättar att de flesta som bor här är helt okej med lugnare små turer med guider som går runt bland husen. Värre är det med turistbussarna som väller in. Gör invånarna en tjänst och undvik att störa!

Du kan köpa lite Cape Malay-snacks när du är i farten, t.ex. samoosas (triangulära små filodegskuvert med fyllning), daltjies (chilibollar) och koesisters (ett slags kryddiga munkar).

Vår guide Makaziwe berättade om Bo-Kaap med stor inlevelse

Har kan du se en fin video med berättelser om Bo-Kaap och dess invånare, från rugbyspelare till hantverkare och kryddförsäljare: