Det kan tyckas dyrt när man måste betala tusentals kronor för att besöka en reservat för att se vilda djur, men förutom att det är en exklusiv upplevelse så handlar licensavgifter och omkostnader (transporter, boende, mat) om att driva en verksamhet som räddar och bevarar utrotningshotade djur. Som till exempel den östliga bergsgorillan i Centralafrika som de senaste 40 åren mer än tredubblats i antal tack vare ekoturismen.

 

Photo by Sergey Pesterev on Unsplash

Emil Uddhammar, professor i statskunskap vid Linnéuniversitetet, skriver i en gästledare i Svenska Dagbladet om hur svenska entreprenörer jobbar med utveckling i flera afrikanska länder, där ett flertal projekt riktar sig direkt mot ekoturism, t.ex. eldrivna safaribilar och solcellsprojekt.

Uddhammar hänvisar till sin och Peter Steins bok ”Svenska företag i Afrika – från slavhandel till IT-revolution”  när han skriver: ”ekoturismen är en av de nischer där svenskar gjort stora insatser under senare decennier. Svenska entreprenörer i Afrika har bidragit till att tusentals turister besökt dess natur på ett sätt som skapar möjlighet att vårda den i ett längre perspektiv”.

Turism kan vara så mycket, och visst är det så att fler och fler av oss vill uppleva något annat på vår semester än att ligga vid poolen och sippa drinkar. Och det börjar sippra ner i oss att de där ”billiga” all inclusive-upplevelserna varken är väl använda pengar för oss själva eller att vår semesterplånbok töms i rätt fickor. Det är helt enkelt inte konstigt att riktigt bra upplevelser kostar pengar, eftersom pengarna inte bara ska räcka till en hållbar utveckling för den enskilda upplevelsen. Ekoturismen hjälper till att långsiktigt vårda och bevara djur och natur för mer än turiständamål.

Nu vill förstås Uddhammar visa på att det just är entreprenörskapet som är nyckeln här, och visst underlättar det för oss besökare. Men det är fortfarande vi resenärer som behöver göra hållbara val när vi bokar våra resor. Till exempel är det numera inte så svårt att (medelst några enkla googlingar) undersöka vad det ligger för idéer och marknadskrafter bakom olika safarialternativ. Du gör väl ordentliga efterforskningar innan du bokar?