Duell – kompakt tvättprodukt för resan

Sara Arnald, Tur & Retur
06 juni 2018

Att resa lätt är viktigt för mig. Jag är nästan besatt av att jaga gram när jag ska ut med min ryggsäck. Har jag plats och möjlighet tar jag gärna med en stor necessär med hela hudvårdsrutinen – men för vandringar och backpacking söker jag kompakta lösningar. Jag har testat två allt-i-ett-produkter som ska ersätta tvål, diskmedel, tvättmedel och schampo.

Försvarets produkter ligger mig varmt om hjärtat, jag gillar den enkla formgivningen och Försvarets Hudsalva har varit en räddare för torra läppar under hela mitt liv. Numera finns ett antal produkter som under varumärket ”Försvarets”, även om det är högst oklart om de har några kopplingar till Försvaret längre.

Försvarets Multirengöring är en tub med oparfymerad gelé som är tänkt att kunna ersätta en mängd tvättprodukter. Man ska kunna diska i den, tvätta kläder och sköta sin egen hygien, inklusive för hårtvätt. Gelen ska löddra i både söt- och saltvatten. Den är också biologiskt nedbrytbar, det känns bra eftersom det är en produkt som typiskt kommer användas t.ex. vandring, padding och andra aktiviteter ute i naturen.

Försvarets Multirengöring och Fibertec Smart Wash – vem vinner?

Tyska Fibertec gör en mängd produkter för outdoor-intresserade, och från dem har jag tidigare testat en del produkter för materialvård, t.ex. tvätt och impregnering av textilier. Fibertec marknadsförs som ett märke som gör produkter som tar hänsyn till miljön.

Smart Wash är en svagt gul, ganska lättflytande tvättlösning med en bas av kokosolja som ska fungera lika bra i söt- som saltvatten. Likt Försvarets Multirengöring ska Smart Wash ersätta tvål, schampo, tvättmedel och diskmedel. Den ska också vara biologiskt nedbrytbar även om det rekommenderas att inte använda den direkt i vattendrag. Den har en svag, lite kemisk doft.

Förpackning

Här vinner Smart Wash, eftersom korken till Försvarets Multirengöring lätt snurrar av när den ligger i packningen. Jag har förvisso löst det genom att hälla över lite gelé i en reseförpackning, men det är inte desto mindre irritrande.

Konsistens och doft

När det gäller konsistensen så är det lite dött lopp mellan de två. I varma klimat tycker jag att Försvarets Multirengöring funkar bra, men kryper temperaturen ner mot nollan blir den för trögflytande och svår att t.ex. diska med. Smart Wash, å andra sidan, är för lättflytande  när det är varmt. Något mellanting hade varit bäst.

Jag hade helst sett att produkterna haft någon typ av doftämne, även om jag förstår att det är snällast mot naturen att inte ha det. Av de två tycker jag att Försvarets Multirengöring doftar minst illa (minst kemi).

Effektivitet

Båda produkter fungerar fint som handtvål och rimligt bra som duschkräm, även om jag tycker att de torkar ut huden. Kräm eller lotion efteråt är ett måste. Smart Wash tycker jag kan vara lite väl lättflytande när jag ska använda den i duschen. 

Bara i undantagsfall skulle jag låta någon av produkterna ersätta ett riktigt schampo, och balsam behövs om man har ett längre eller trassligare hår. 

Båda produkterna tvättar rent textilier, och jag tycker att det känns som att Smart Wash tvättar lite mer effektivt. Kanske beror det på att den är mer lättlöslig i vattnet. Det är alltid svårt att diska i kallt vatten, men båta gör ett rimligt jobb. Dock är det svårt när Försvarets Multirengöring blir så trögflytande i kyla.

 Slutsats

Båda produkter gör sitt jobb, men jag väljer nog helst Smart Wash på grund av den mer praktiska förpackningen och att den har en konsistens som förenklar både disk och tvätt.

Pris och tillgänglighet

Fibertec Smart Wash  hittar du i de flesta outdoorbutiker. Den finns i två storlekar för ca 35 kr (100 ml) och 99 kr (250 ml).  Försvarets Multirengöring finns bara på Apoteket och kostar 69 kr (75 ml).

Alternativ

Det finns många alternativ på marknaden, och en produkt jag ofta återkommer till är Dr Bronner’s olivoljebaserade allroundtvål som man kan få i en mängd olika dofter. 

Dr Bronner’s – finns också i smarta små reseförpackningar