Dubrovnik – resa och boende

Sara Arnald, Tur & Retur
1 aug 2018

Mitt mål var egentligen Montenegro, men det var lite bökigt att ta sig dit. Så jag valde Dubrovnik som utgångspunkt och valde att stanna ett par nätter innan det bar av söderut. Det blev härliga dagar i försommarvärmen! 

Ska man vara borta en kortare tid är det bra med direktflyg. Och ett av mina favoritflygbolag, SAS, har inte mindre än FYRA direktflyg till Kroatien från Arlanda: Zagreb, Pula (Istrien), Split och Dubrovnik. Ett riktigt tidigt flyg blev det för mig, avfärd redan 06:05 från Arlanda (fick åka första flygbussen vid fyratiden på natten) – men vad gör väl det när man efter en snabb busstransfer från Dubrovniks flygplats (30 min, ca 20 km, pris 40 kuna = 60 kronor) kan äta en ljuvlig frukost med utsikt över havet och gamla stan.

 

Gamla stan sedd från södra infarten.

Dubrovniks största sevärdhet är just gamla stan, eller ”stari grad” som det heter på kroatiska. Stadsdelen ligger på en halvö, omgärdad av den gamla stadsmuren. Den här delen av Dubrovnik är mycket vacker med sina gamla stenhus, blankslitna gatstenar och trånga gränder – och ingen trafik, här kan man bara gå till fots. Du känner säkert igen den från till exempel Game of Thrones, där den heter King’s Landing. Här finns restauranger och butiker, men som på många tjusiga resmål känns det ganska turistigt, dyrt och lite trångt. Här kan man lätt slå ihjäl en hel dag och en kväll men kanske inte så mycket mer än så. 

Man kan välja att bo innanför stadsmuren, men det är dyrt och svårt att komma intill, taxi och bilar måste stanna utanför stadsportarna och det blir lätt kaotiskt. Som på så många andra håll i Kroatien finns det inte så många mindre hotell, men desto fler lägenheter som hyrs ut via till exempel AirBnB och Booking.com

De flesta som besöker stan – däribland jag – hamnar istället utanför gamla stan. Många bor ute på den stora halvön Lapad, som ligger norr om gamla stan – eller i Ploče, strax söder om den södra stadsporten, Ploče Gate. 

I  Ploče ligger några lite äldre och mer fashionabla hotell. Utsikten över gamla stan, speciellt nattetid är mycket vacker. Från Ploče är det också nära till flygplatsen och till en av Dubrovniks bästa stränder, Sveti Jakov. Ute på Lapad, och kanske främst i området Babin Kuk ligger de större hotellen som byggdes från 70-talet och framåt när turismen boomade som värst. Inte lika charmigt, men vill du ha pool och relax är det kanske bättre att bo härute än i gamla stan. Här finns också ett flertal stränder – och värt att nämna är att taxitjänsten UBER fungerar bra (och är billig).

Gruz är en stadsted som ligger ytterligare någon kilometer norrut, och här ligger busstationen och den egentliga hamnen där de stora fartygen lägger till (kryssningsturisterna bussas därefter in till gamla stan). Härifrån går också många båtutflykter. Ja, de som inte går från den lilla småbåtshamnen strax söder om gamla stan (glöm inte att kolla på ev. utflyktsbiljetter vad som gäller). 

Utsikt från berget Srd, härifrån ser man halvön Lapad där många stora hotell ligger. 

Foto: Sara Arnald

Min erfarenhet av att hyra lägenhet i Kroatien är att standarden stadigt förbättras (för några år sedan var det ganska många enkla kyffen som hyrdes ut, nu är det betydligt bättre utrustade boenden avsedda för turister) och värdarna är mycket trevliga och professionella. Mitt råd är att välja boenden som har bättre betyg än 8.0 (på booking) och alla som har fyra eller fem stjärnor på AirBnb. Läs också boendets recensioner, det är inte så svårt att avgöra om det är ärliga eller fejkade recensioner.

Själv valde jag att bo enklare och billigare den här gången, och det blev ett hostel som låg drygt en kilometer norr om stadsmuren strax innan området Gruz och innanför Lapad. Jag kan verkligen rekommendera nyöppnade Hostel 365 For U. Mycket rent och välstädat, välplanerade rum där man trots säng i sovsal får en privat del tack vare mellanväggar. Bra duschar och badrum, fräscht kök. Billigt, jag betalade 150 kr per natt och bokade via Booking.com. Alldeles bredvid ligger en stormarknad och flertalet butiker, dessutom stannar stadsbussen precis utanför. Men det är bara en kort promenad in till centrum, absolut inga problem! 

Gamla stan

Foto: Sara Arnald

Jag kommer skriva fler inlägg om Dubrovnik, bland annat tips om stränder, aktiviteter och restauranger. Du har väl förresten inte missat den lilla korta filmen?