I och runt Kapstaden finns det mängder av aktiviteter att ägna sig åt. Har du några timmar över kan jag varmt rekommendera en tur på 9 km långa Chapman’s Peak Drive, en otroligt vacker kustväg strax söder om stan.

Chapman’s Peak Drive, också kallad “Chappies” är en av de mest populära attraktionerna i Kapstaden. Vägsträckan är ca 9 km lång och sträcker sig från Noordhoek till Hout Bay. Den öppnade 1922 efter sju års konstruktion. Att det tog så lång tid är kanske inte så konstigt när man inser att vägsträckan har 114 (ganska utmanande) kurvor som slingrar sig på ytterkanten av berget Chapman’s Peak.

 
Det är en slingrig och trång historia att köra Chappies, vilket gör det svår att njuta av utsikten. Bäst har man det som passagerare om man åker sträckan från Noordhoek och norrut, eftersom man får sitta på yttersidan i kurvorna. Om du kör bilen får du hålla tungan rätt i mun, det här är en sträcka med mycket trafik, och de flesta har fullt upp att beundra utsikten… Och så tillkommer en mängd stora turistbussar och ett antal cyklister som använder sträckan som träningsetapp.

Chapman’s Peak Drive med utsikt mot Hout Bay.

Längs vägen finns det några parkeringsfickor och rastplatser att stanna till vid. På vissa finns det även bort och bänkar. Problemet är att se dessa fickor i tillräckligt god tid för att kunna stanna. Så kör försiktigt! Vill du inte köra själv kan du ta en Uber eller hyra en taxi med chaufför som tar dig runt.
 
Under åren har Chapman’s Peak Drive haft det lite tufft. 1977 sköljdes delar av vägen bort och den direkta förbindelsen mellan Noordhoek och  Hout Bay skars av (vägen runt berget via Constantia är många gånger längre). Sedan dess har vägen varit tvungen att stänga flera gånger på grund av ras, senast år 2000 då den var stängd för reparation under tre hela år. När den öppnade 2003 blev den en officiell turistattraktion och en vägtull infördes i norra änden vid infarten till Hout Bay.

Utsikt söderut över Noordhoek och Long Beach (Kommetjie i fjärran)

Tullavgiften för en vanlig bil eller MC är 50 Rand, det gäller både om du kör egen bil eller tar en taxi/Uber. Du kan betala med kort men snabbast går det med kontanter. 
 
Är du på utflykt och anar att det är dåligt väder på väg är det bäst att du kollar upp om Chapman’s Peak Drive är öppen eller inte, samt nuvarande vindhastigheter och temperaturer. Det gör du lättast via deras officiella hemsida som du hittar här. På hemsida finns också information om området runt omkring Chapman’s Peak Drive, samt roliga aktiviteter om du känner dig rastlös efter en stund i bilen.