Visst skulle du gärna vilja vakna upp till den här utsikten? Det var precis vad jag gjorde, hela min vecka i Budva. Dessutom för endast en hundralapp per natt. 

Det finns mängder av hotell i Budva, och ända ner mot Sveti Stefan. Inget hotell är speciellt dyrt, och det finns allt från exklusiva hotell till små boutiquehotell – och en stor mängd lägenhetshotell och charterhotell modell öststatsbunker. Jag var inte sugen på att bo på ett större hotell och jag hade bestämt mig för att hålla i plånboken – så jag valde hostel.

Som du ser så ligger High Hostel högt över Budva och havet. Fågelvägen var det bara ett par hundra meter mellan stranden Mogren och High Hostel, men eftersom man hade behövt ha vingar för att utnyttja den korta transportsträckan måste jag nog ange det verkliga avståndet till en kilometer. Att ta sig ner till stranden innebar att gå nedför de branta backarna ner mot gamla stan, för att sedan gå längs klipporna tillbaka mot Mogren. Jag gillar ju motion, så jag hade inga problem med det.

Dessutom är jag inte så förtjust i att ligga halvnaken sida vid sida med okända människor så jag sörjde inte speciellt mycket. Flera dagar blev jag kvar uppe på berget istället – eller så gjorde jag utflykter till andra stränder och sevärdheter.

High Hostel drivs av ett ungt och mycket trevligt par från Ryssland som träffades under en semester i Montenegro. De lämnade Kaliningrad och Moskva och beslutade sig för att ta över hyreskontraktet för vandrarhemmet och startade upp High Hostel.

Att bo på hostel är lite speciellt och det är antagligen inte för alla. I regel innebär det att man delar rum med flera andra (det finns oftast rum för kvinnor och män separat, och ibland sovsalar för både män och kvinnor tillsammans). Dessutom brukar det ingå att dela badrum och kök med andra. Allt detta innebär förstås att det blir ett mycket billigt boende både med avseende på rumspriset, men också att det är lätt och billigt att laga sin mat själv. För mig passar det perfekt.

Just High Hostel var en sådan fullträff tack vare att köket och allmänna utrymmen var fräscha och väl hållna, dessutom var städningen bra. Rummen var såpass små att vi var tre personer i mitt rum, dessutom var jag helt ensam de flesta nätterna. Visserligen var det här i juni när den stora turistsäsongen inte startat ännu. Det finns också dubbelrum och enkelrum att hyra, då kan man också välja till att få frukost varje dag.

Så här såg det ut de flesta kvällar. Enkel mat och lite vin med utsikt:

Säkerheten här uppe på taket är kanske inte på topp, men det var härligt att starta dagen med lite träning och yoga på husets platta tak. Att de inte hunnit få upp staket eller skydd längs kanten ännu gjorde inte mig någonting, utsikten blev bara bättre. Men det är förstås inget lämpligt ställe för barn.

Det fanns yogamattor att låna, så flera dagar blev jag kvar häruppe, satt och jobbade, solade och sov om vartannat. Oftast helt ensam.

Ön som syns på de flesta bilderna heter Sveti Nikola men kallas ”Hawaii”. Dit tar man sig enkelt med taxibåt från huvudstranden i Budva. Det kostar 3€ tur och retur. Ön har stränder, restauranger och barer. En helt okej heldagsutflykt om du är badsugen!

Helt ensam var jag kanske inte, eftersom någon av High Hostels tre katter ofta höll mig sällskap. Det tyckte jag var alldeles perfekt, eftersom jag ÄLSKAR katter. Jag tycker att alla boenden som har katt är toppen (hittills har jag hittat favorithotell i London, i Wells och här i Budva).

Man kan förstås råka illa ut i val av hostel också. I Dubrovnik bodde jag på ett mycket välskött hostel (se tidigare inlägg om det) men senare den här sommaren bodde jag på ett sällsynt uselt i Pula i norra Kroatien. Oftast är hostel som ligger centralt sämre än de som ligger långt utanför partystråken. Det bröliga partyfolket orkar helt enkelt inte knata upp på ett berg för att bo nära naturen. Dessutom har det förstås med personalen att göra. Jag trivs bäst när det är ordning och reda, och om det är det så brukar folk skärpa sig. Men det är klart att man ska ha lite tur också, att de man bor med är tysta, ordningsamma och snälla. Man blir INTE glad när folk ramlar in sent och är högljudda, inte heller om de snarkar eller luktar illa.

På High Hostel var det som sagt mycket trevligt, och vi som bodde där under veckan umgicks då och då. Det fanns enkla, men trevliga allmänna utrymmen inomhus såväl som utomhus. Som till exempel den här gården med hembyggda soffor och eldstad där vi satt och kollade på film och eldade brasa om kvällarna:

Träna kunde man också, vilket gjorde mig mycket glad. Här fanns ett chins-räcke, hopprep och en dips-ställning. Dessutom en TRX. Toppenfint!

Till frukost stekte jag oftast pannkakor som jag åt med färska bär och grädde. Det var så varmt att grädden smälte. Den här morgonen åt jag tydligen vid pingisbordet…

Det fanns också gott om färska fikon i träden runt huset, och de fick vi äta av så mycket vi ville. Vin, öl, vatten och läsk finns till salu från kökets kyl, så det slapp jag släpa från stan.

Jag kan definitivt tänka mig att åka tillbaka till Budva igen, bara för att High Hostel var så bra. Ägarna berättade att de har gott om rum off-season och att det då går bra att få ett egen rum till ett mycket bra pris. Det ska jag verkligen tänka på till nästa år, för jag tror att en vecka i maj skulle vara helt underbar här. High Hostels hemsida hittar du här: https://highhostel.ru/en-us/. Dessutom går det bra att göra som jag och boka via t.ex. Booking.com. På Booking.com hittar du också fler bilder från huset och omgivningarna!

I kommande inlägg tänkte jag berätta om veckans härligaste utflykt till underbara och svåråtkomliga Malaya Beach!