Det är inte mycket som slår Bahamas karibiska örike när man drömmer om en lyxig strandsemester.

Sju hundra öar
Bahamas som ligger i Karibien består av sjuhundra olika öar och det bor människor på trettio utav dessa. Eftersom det är ett tropiskt klimat är det varmt året runt, med en medeltemperatur på hela 32 grader. Med det turkosa havet och de vita stränderna som ramas in av vajande palmer är det sinnebilden för en avkopplande solsemester. Bahamas är inte ett billigt resmål, men det går faktiskt att hålla priserna nere för budgetresenärer. Här kommer några tips för att få råd att koppla av på några av världens finaste stränder.

 

Välj rätt ö och plats
Några av de populäraste öarna är Paradise Island, Grand Bahamas, New Providence, Bimini och Pig Island. Huvudstaden Nassau ligger på New Providence och det är där man har störst chans att hitta billigare boende. Trots det får man räkna med att spendera cirka 100 dollar per natt för ett hotellrum. Bor man på någon av de yttre öarna tillkommer det transport som flyg eller båt för att ta sig till olika utflykter och annat som man vill göra. På New Providence finns dock det mesta och därför behöver man inte räkna med transportkostnader. Är ni flera stycken kan det bli billigare att hyra en villa tillsammans, genom exempelvis Airbnb eller Homeaway. Då får ni även tillgång till kök där ni kan äta frukost eller laga middag och på så sätt spara in en del.

Åk vid rätt tidpunkt
På Bahamas sker det flera stora evenemang om året som lockar många besökare. Några evenemang som är värda att nämna är den Mardi Gras-liknande festivalen Junkanoo som sker i januari, den stora pokertävlingen PokerStars Players NL Hold’em Championship och den prestigefyllda golftävlingen Hero World Challenge där 18 av världens topprankade golfare tävlar varje år. De flesta av dessa händelser är värda ett besök, men om du reser på en liten budget kan det vara svårt att hitta ett billigt hotellrum under de datum då stora evenemang är igång. Det kan därför vara smart att planera in semestern under en lugnare period på öarna. Även under lågsäsongen är vädret fint på Bahamas och priserna är ofta mer överkomliga då. Lågsäsongen sträcker sig från sen vår till tidig höst.

Alla internationella flyg landar i Nassau. När vi svenskar ska ta oss till Bahamas måste vi alltid byta någonstans och det är oftast i USA som bytet sker. Genom att vara lite flexibel och kolla runt på olika datum kan du spara in mycket pengar på flygresan. Ett tips är att se när det går billiga direktflyg från Stockholm till Orlando i Florida. Det går nämligen flera flyg om dagen från Florida till Nassau och man brukar kunna hitta en returresa för några hundra dollar. Även flyg kan vara billigare under lågsäsongen, så har du en möjlighet att åka då rekommenderas det. Ett sista tips är att leta efter sista-minuten-resor från olika resebolag. Det blir då en paketresa, men priserna kan ibland vara långt mycket billigare än när du själv bokar resan.

 

Ät som lokalborna
Det är inte billigt att äta på Bahamas och det beror på att nästan all mat som grönsaker och frukt är importerad. Om du bor på New Providence kan du hålla utkik efter food trucks som är parkerade på parkeringsplatser där det finns mycket folk. Från dem kan man köpa traditionell mat från Bahamas som kyckling i curry eller fläskkotletter med tillbehör för cirka 6 dollar. Det kan vara lite svårt att hitta dem, men frågar du en lokalbo brukar de känna till var de är parkerade. Missa inte heller fiskebodarna på Arawak Cay och Potter’s Cay. Där kan du köpa lokala rätter för en billig peng. Det finns även många bagerier i Nassau som erbjuder en billig lunch som till exempel jamaicanska biffar, pajer, bröd med pålägg och kakor. Hittar du en supermarket med ett större utbud kan du även köpa färdigrätter som till exempel grillad kyckling, mac and cheese och sallader.