Billigare vatten på spanska flygplatser

Sara Arnald, Tur & Retur

28 mars 2018

Det är lätt att ilskna till när man försöker få sig något att äta och dricka på flygplatser världen över. Maten är ofta av dålig kvalitet och prisnivån på mat och dryck är horribel. Spanien är nu först med att begränsa priset på vatten – ingen ska behöva gå törstig.

I Sverige har vi ju finfint vatten i kranen, men det kan ta emot att gå in på flygplatstoaletter för att fylla på vatten. Men det är trots allt ett helt rimligt alternativ (miljön!) till att köpa flaskvatten. I många andra länder kan man inte dricka vatten direkt ur kranen och då blir det till att köpa vatten på flaska. Och inte blir det billigt; en flaska som kostar några få kronor kan bli många gånger dyrare när du som resenär passerat säkerhetskontrollen. På flygplatser verkar de flesta butiker och restauranger ha samma ägare och det är därmed inte någon konkurrensutsatt marknad. amtliga flygplatser i Spanien kommer att vara skyldiga att sälja buteljerat vatten för en euro. Aena har redan infört detta på vissa av flygplatserna men nu utvidgas detta till att gälla alla flygplatser.

Svenska Magasinet (en svensk nätpublikation med bas på spanska solkusten) rapporterar nu att Spanien blir först med att begränsa priset på vatten på landets samtliga flygplatser, en nyhet som publicerats i spanska El País. Nu måste flygplatsernas butiker och varuautomater tillhandahålla vattenflaskor (33 cl eller 50 cl) till ett maximalt pris om en euro.  Detta efter påtryckningar från passagerare som är trötta på att betala överpris för att släcka törsten.

Toppen, tycker vi! När får vi se det här i Sverige? Eller åtminstone fräscha vattenkranar där vi kan fylla på våra vattenflaskor? Inte minst så är det ju ett toppenbra sätt att visa internationella resenärer att vi har vatten av utmärkt kvalitet.