Det kan vara besvärligt att hålla reda på pengar när man reser, speciellt för småutgifter. I Sydafrika kommer du långt om du skaffar ett kontantkort med data och installerar Snap Scan på din smartphone.

I de forum jag besöker på nätet där man kan ställa frågor om Sydafrika så är det några saker som alltid kommer upp: pengar/växling, mobildata och säkerhet. Man skulle kunna tänka sig att fler var intresserade av sådant som är jobbigt på riktigt, t.ex. torkan och bristen på elektricitet, men nu så är det här med pengar och mobil en grej som kan vara värt att ta upp.

Säkerheten tänker jag tillägna ett eget inlägg, så nu kommer lite info om mobildata och mobila betalningar. Trots all skrämselpropaganda som t.ex. Forex kör med (såg deras reklam i tunnelbanan hela december) så tar man kort i nästan HELA VÄRLDEN och så även i Sydafrika. Om du mot förmodan skulle behöva kontanter får du oftast lika bra – eller bättre – växelkurs om tar ut via en uttagsautomat i landet du besöker. Att gå till ett växlingskontor i Sverige är i de allra flesta fall att gå över ån efter vatten.

Kontanter är i stort sett passé även när det gäller dricks. Om det inte går att betala med kort är det för att summan är för låg, och då är det oftast betalning via appar som gäller.

Skaffa kontantkort till din mobil

Sydafrikas största mobiloperatör Vodacom har bäst täckning i landet. Att skaffa kontantkort som är laddat med data är förmodligen det enklaste sättet för oss besökare att klara det dagliga livet här. Självklart kan du använda det till Instagram, Facebook och alla andra sätt att kommunicera med hemmaplan, men viktigast är att det med ett kontantkort här är mycket lättare att få saker gjort på plats.

Till exempel sker nästan all kommunikation här via chat-appen WhatsApp. Det är via WhatsApp du beställer tid hos frisören eller en ny tid med din PT på gymmet. WhatsApp hittar du via App Store eller Google Play och har du redan använt appen hemma kan du fortsätta använda den med ditt svenska mobilnummer så länge du har tillgång till data. Eller så skapar du en ny användare med ditt sydafrikanska nummer.

Hur skaffar du då ett sydafrikanskt abbonnemang? Jo, du går in i en Vodacom-butik, de finns överallt där övriga butiker finns, i t.ex. shopping malls eller lokala centrum. Men lättast, om du kommer till Kapstaden med flyg, är att du besöker de två butiker som finns på flygplatsen. Båda ligger i ankomsthallen, en finns precis till höger efter utsläppet från bagagehanteringen (utrikesterminalen) och den andra ligger vid inrikesterminalen, även här precis till höger efter att bagaget upphämtas. Personalen hjälper dig att välja ett lämpligt paket, t.ex. finns 1GB data, 5 GB och 10 GB Data (de innehåller oftast telefonminuter och sms också). Observera att du kan behöva visa ditt pass vid köp.

Jag rekommenderar att du tar i lite och tar extra data. Det är ganska billigt och det är skönt att veta att man kan googla vad som helst var som helst, beställa taxi och ringa polis/ambulans om man behöver.

 

Image by Mohamed Hassan/Pixabay 

En tjänst som också fungerar alldeles ypperligt här och som du också behöver ett data-abbonnemang för är taxitjänsten Uber. Nödvändig om du inte har bil eftersom du inte bör röra dig ute efter mörkrets inbrott. Ett bra alternativ till taxi.

Så till själva tipset om betalningar. I Sydafrika finns flera betalningslösningar för mobil, men den vanligaste heter Snap Scan. Den fungerar ungefär som svenska SWISH men är kopplad till ett kreditkort eller bankkort och inte direkt till ett bankkonto. Detta innebär att även du som besökare kan använda den, det är bara att registrera sitt kort i appen (och godkänna via din bank). Jag hade problem att använda Bank Id men använde istället bekräftelse-sms till mitt svenska nummer. Det tog max fem minuter att ordna och fungerar perfekt.

Beställer du vid disk finns oftast en QR-kod du ska scanna med appen för att betala. Då skriver du in totalbeloppet och trycker ok för att bekräfta. Betalar du vid bordet via nota på t.ex. en restaurang är QR-koden för beloppet oftast förtryckt på ditt kvitto och rätt belopp kommer upp i appen om du scannar. Du välja att lägga till dricks i appenn.