Bästa utsikten över Dubrovnik?

Sara Arnald, Tur & Retur
6 aug 2018

 

Srđ är en riktig tungvrickare, eller hur? Drygt 400 meter över havet är det här lilla berget ett utflyktsmål du inte får missa om du besöker Dubrovnik.

Jag tycker att du ska nå krönet på Srđ strax före solnedgången. Utsikten över staden när solen går ner är inget annat än hänförande. 

Det är fullt möjligt att knata uppför berget. Från Dubrovniks centrala delar går det en stig i sicksack upp längs bergssidan. Ta god tid på dig, det är ändå en liten bit att gå. Nedåt är det kanske inte lika kul, speciellt inte i mörkret. Så bra att det finns linbana.

Utsikt från linbanestationen nere i Dubrovnik

 

Är du inte så sugen på motion kan du köpa en tur-och-retur-biljett med linbanan. Det kostar 22 € och linbanan går bara något kvarter från gamla stan. Ganska dyrt, ja, men värt det. I alla fall om du vill vara presentabel när du kommer upp. Häruppe finns en restaurang (med Dubrovniks bästa utsikt) och ett museum – Fort Imerpial. Du kan också köra bil hit, men det är brant och vägen är smal. Du kan ju också promenera upp och ta linbanan ner.

Srđ var en viktig plats under belägringen av Dubrovnik 1991-1992, en del av det kroatiska självständighetskriget. Serbiska och montenegrinska enheter slogs om staden och under den här perioden förstördes bland annat TV-masten och linbanan häruppe.  I museet i Fort Imperial finns mer information om dessa tragiska händelser.

Utsikt söderut från Srd

Foto: Sara Arnald

”Solnedgången är det allra bästa”

Solnedgången är det allra bästa. Kolla upp när solen ska vara på väg ner och bege dig upp på berget i god tid. Gå förbi Fort Imperial på insidan, håll sedan vänster och upp på berget. Du kommer inte vara ensam, men det är magiskt ändå. Ta med dig kamera, och kanske stativ. 

Solnedgången är magisk och man ser mer än 60 km bort.

Foto: Sara Arnald

I anslutning till den övre linbanestationen finns Restaurang Panorama. Man tänker att denna magnifika location skulle innebära vansinnespriser, men det är faktiskt inte dyrare än någon av turistrestaurangerna nere i gamla stan. Se dock till att boka bord i förväg (via hemsidan eller per telefon, jag skulle välja det senare alternativet), för att vara säker på att få ett bord längst ut på terrassen. Det går förstås att åka upp på vinst och förlust, men räkna med väntetid (och då missar ni säkert solnedgången). 

Utsikten från restaurangborden är något alldeles extra. 

Foto: Sara Arnald

 

Uppe på berget finns några andra aktivieter, t.ex. Buggy safari. Och varför inte ordna en liten picnic på vägen upp?