Att unna sig ett spa-besök på resa

Sara Arnald, Tur & Retur
15 Jan 2018
Att få sjunka ner i ett kurbad efter en lång tågresa, eller att få sina sightseeing-trötta vader masserade och tassarna lackade: ett spa-besök är underbart avkopplande! Jag passade på att lyxa lite sista dagen  i Phnom Penh.

Jag har nog gått och blivit lite av en spa-nörd efter att ha jobbat med Kicki Norman på Daisy Beauty i flera år. En del av mina uppdrag för tidningen innebär att göra (och fotografera) recensioner av spa-anläggningar och deras behandlingar och matutbud. Ibland jobbar jag också med Linnéa Öst från Tara/Amelia, det händer att vi är iväg alla tre samtidigt. Jag kan lova att jag inte direkt lider när jag får vara med och göra den här typen av reportage, och med tiden har jag blivit ganska kräsen. Man blir väl det när man gör något ofta och har mycket att jämföra med.

På resa kan det vara klurigt, det gäller att göra research för att hitta rätt. När jag nu avslutar mina tre veckor i Sydostasien med några dagar i Phnom Penh, Kambodjas huvudstad, ägnar jag ett par timmar en förmiddag för att gå på spa.

Bodia Spa, Phnom Penh.

Bodia spa ligger i Doun Penh-distriktet, ett stenkast från Mekongfloden, alldeles intill nationalmuséet. Det är ett populärt område med många hotell, restauranger och sevärdheter.  När man promenerar runt märker man att det ligger ett spa eller en salong i vart och vartannat kvarter, och prisnivån varierar ordentligt. Så även lokalerna, jag såg allt från påkostade palats till små hål-i-väggen-salonger bakom skruttiga fasader.

Efter att ha sökt och utvärderat recensioner på nätet, läst guideböcker och besökt expat-forum (nästan alltid en bra källa) förstod jag att Bodia Spa, som dessutom låg mycket nära mitt hotell, håller hög kvalitet. Och jag blev inte besviken vid mitt besök. Det var inte otroligt billigt (30-50 USD för massage eller ansiktsbehandling, 10-20 USD för manikyr/pedikyr, vaxning etc) men i jämförelse med prisnivån i Sverige är det ju mycket prisvärt. De flesta andra salonger jag passerat under mina dagar här låg 50% lägre i pris.

Och det är det här som är grejen. Man får vad man betalar för. 

Det är klart att jag inte kan vara fullkomligt säker på att billigare salonger erbjuder lägre kvalitet på sina tjänster – eller behandlar sina anställda sämre. Jag säger bara att det är stor sannolikhet att så är fallet. En snabb googling visade till exempel att det fanns starka misstankar om att det (billiga) spa som låg i samma byggnad som mitt hotell låter sin personal jobba alldeles för långa dagar för en mycket låg timlön. Några andra misstänktes erbjuda ”friendly girls”, vilket för övrigt många barer i området skyltar med helt öppet.

”I bästa fall får du en undermålig behandling. I sämsta fall bidrar du till att någon annan far illa.”
Bodia Spa gör behandlingar med egenproducerade produkter – som också säljs i shopen.
Om det är för billigt för att vara sant (mycket billigare än övriga) så är det antagligen så. I bästa fall får du en undermålig behandling. I sämsta fall bidrar du till att någon annan far illa. Så gör research och tänk efter. Du behöver inte avstå, men göra ett aktivt val. Det är, tycker jag, en av alla delar i det som kallas hållbart resande. Det allra bästa är ju om man också väljer en tjänst eller verksamhet där man är säker på att pengarna går till den lokala communityn. I fallet med Bodia Spa är jag inte säker på hur det ligger till med den saken. De produkter de använder i sina behandlingar är lokalproducerade under eget varumärke och är också till försäljning (finns också i välsorterade butiker runt om i stan). 
Ginger & Clove Miraculous Herbal Balm fick följa med hem som souvenir.

Så, vad tyckte jag då om Bodia Spa? Jo,  det är ett utmärkt spa med ett stort utbud av behandlingar för hela kroppen. Lugna, vackra och smakfullt dekorerade lokaler, kompetent personal och uppmärksam service. Besöket inleddes med en kopp jasminte och ett fotbad. Sedan följde de behandlingar jag valt: vaxning (halva ben, bikini) och massage av rygg/skalp/nacke. Mycket behagligt.

Efter behandlingen bjöds jag på en kopp te med färsk ingefära. Det gick utmärkt att betala behandlingen med kreditkort.

Övriga spa med gott rykte (har inte testat) är Bliss Spa, Amara Spa, Daughter’s Spa och Aura Spa. Hör gärna av dig om du testat någon av dessa, jag är nyfiken! Bodia Spa finns förresten också i Siam Reap.

Det var synd att jag inte hann gå på Daughter’s Spa, som erbjuder prisvärd manikyr, pedikyr och massage. Det fina med Daughter’s är att det är en stödorganisation och utbildningscenter för kvinnor som har fått hjälp att ta sig bort från den smutsiga sexindustrin. Observera att du bara kan få behandlingar på Daughter’s om du är kvinna.