Antwerpen: Lunchtips med frityrtema

Sara Arnald, Tur & Retur

10 dec 2017

Vi gick inte direkt hungriga under vår helg i Antwerpen. Några restauranger hann vi boka bord på online innan vi reste, andra spontanbesöktes. Och överlag blev vi mycket nöjda med Antwerpen som matstad.

Vi hade egentligen inga stora förväntningar på Antwerpen som matdestination, men städer som är kända för mode och livsstil brukar sällan göra en besviken. Efter incheckning vid torsdag lunch tog vi de långa benen före och tog sikte på en snabbt framgooglad guldgruva när det gäller pommes frites. För att det är frituur som gäller i Belgien, det råder det inga tvivel om. Valet föll på Frites Atelier Amsterdam, som visade sig vara en blandning mellan snabbmatskiosk och restaurang. Lite som ett tjusigare McDonalds med potatisinriktning.

Som namnet antyder så har Frites Atelier anktnytning till Amsterdam, något som ställde till det för oss hela helgen. Våra utmattade hjärnor ville liksom inte acceptera att vi var i Antwerpen, gång efter annan sa vi fel och utbrast ”Det är fint här i Amsterdam!”

Pommes frites under ett berg av ölkokt köttgryta med senapsfrö och krasse.

Bild: Sara Arnald

Vi fick en utmärkt och mättande lunch på Frites Atelier Amsterdam, välfriterad potatis med flera flottiga tillbehör i form av olika majonnäser och såser. Min favorit var (som vanligt) tryffelmajonnäs. Vid större hunger beställer man även en topping i form av flamländsk köttgryta, kokt i öl och toppad med senapsfrö och krasse. Eller ”mimolette & truffle”, en fransk ostblandning.

Under helgen beställde vi pommes frites i parti och minut men både jag och Kicki Norman var eniga om att Frites Atelier Amsterdam tog hem priset för bästa frituur i Antwerpen.