Vi reser som aldrig för och vi tycks alla flockas vid vissa trendspots. Per J Andersson, frekvent gäst i podden, berättar i veckan i ett inslag i TV4 Nyhetsmorgon om problemen med massturismen i Barcelona, Palma, Dubrovnik och Rom – och tipsar om trevliga och kanske hittills förbisedda alternativ.

I slutet av juni besökte jag populära Amalfikusten för första gången sedan 2001. Det KAN förstås vara så att jag då var betydligt mindre berest då nu ser saker med andra ögon, men jag fick verkligen en chock när jag i sommar upplevde turisthorderna längs sträckan mellan Sorrento och Salerno. Italien tar emot över 50 miljoner turister per år och har du någon gång besökt Florens, Venedig eller Rom har du säkert stött på större delen av dem (främst tyskar, amerikaner, fransmän, kineser och britter). Men Neapelbukten och Amalfikusten har minsann också fått sin beskärda del. Mellan 2015 och 2016 ökade turismen från USA med hela 20%!

Båt från Amalfi till Positano.

Kusten är förstås precis lika vacker som den alltid har varit, med sina branta klippor, det nästan övernaturligt blå havet och gula citroner i varje gathörn. Restaurangerna är säkert precis lika bra – eller kanske bättre. Men det är inte billigt, varken boende eller mat. Och det är trångt.

 

Man kan ju säga att kommunikationerna skulle kunna vara bättre för att underlätta ett besök. Här är man främst utlämnad till hyrbil på de smala lokalvägarna (trångt, dyrt och svårt att parkera), lokalbuss (kostar under två euro men är lite opålitlig och ständigt överfull) eller sturska taxichaufförer som erbjuder sina tjänster till ockerpriser. Men ska man se positivt på det är det är ju på ett sätt skönt att svårigheten att bygga vägar längs den klippiga kusten sätter stopp för en vettlös expansion.

På väg med båt in mot Positano. Och ja, kryssningsturismen verkar stor även här.

Vi hade förstås alldeles för kort tid för Amalfi den här gången, endast tre dagar under två veckors rundresa i södra Italien. Stannar man en hel vecka här och har råd med ett fint hotell, undviker sightseeingstress och kan pusta ut under citronträden, då kan det säkert vara trevligt. Men man gör nog klokt i att undvika högsommaren …

Vad finns det för alternativ? Ja, Italien har många smultronställen men jag vill slå ett slag för några små orter längs kusten och då kanske längre söderut, i Kalabrien, till exempel Tropea och Maratea.

Minus:

  • Positano. Visst, det är vackert och pittoreskt. Men det är främst ett gytter av souvenirbutiker och limoncellostånd.
  • Limocello. Det måste finnas något bättre att göra med citroner än att tillverka odrickbar sprit?
  • Bussarna: Det skulle underlätta om skyltningen var lite bättre – och om det fanns plats för bagage.

Positano.

Plus:

  • Åka båt mellan de större orterna (t.ex. Amalfi och Positano) längs kusten. Mycket trivsammare än bussen – dock dyrare. Man kan även ta båten till Capri eller ända ut till Sorrento – men dessa turer ställs in om det blåser.
  • Ravello. Högt högt över kusten tronar denna vackra lilla ort. UNESCO World Heritage Site (1996). Missa inte den årliga musikfestivalen som firas till Wagners minne!

 

Kusten sedd från vackra Ravello