Costa Tropical känns lite vildare än Costa del Sol, men även här finns det förstås gott om nordeuropéer som gärna flyr från bistert vinterväder. Jag hamnade i Almuñécar och La Herradura för att anordna träningsresor för små grupper och nu har jag blivit alldeles förtjust i den här delen av södra Spanien – inte minst tack vare närheten till bergen och den vackra staden Granada.

Det är inte första gången jag är i södra Spanien och Andalusien, under de senaste fem åren har det blivit ganska många besök i och runt Malaga. Jag har länge tänkt att skaffa ett andra boende någonstans i området, eftersom jag inte trivs så bra i Norden vintertid. Efter att drömmen blev verklighet med en lägenhet utanför La Cala de Mijas fick jag tyvärr ändrade familjeförhållanden och tankarna på vintersol fick sättas på paus – men jag har som mål att återvända.

Jag är egentligen ingen strandperson, vilket är en bra grej om man vill bo lite billigare. Ju närmare havet en fastighet ligger, desto högre pris får man räkna med. För min del är en liten stuga, en ”cortijo” eller liknande, uppe i bergen det perfekta valet eftersom jag värderar utsikt och möjlighet till vandring högre än alla vågskvalp i världen.

En bra grej med den subtropiska kuststräckan är annars att temperaturen är jämnare där jämfört med områden inåt land. Det blir inte speciellt kallt på vintern, ej heller brännhett på sommaren. Inte undra på att många övervintrar längs kusten. Minst 320 soldagar om året låter ju underbart för en solälskare som jag.

Lyx ligger inte för mig, och Marbella tycker jag känns lite nyrikt och brackigt och i området Nueva Andalucia myllrar det av nordbor. Dessutom är stora delar av sträckan mellan Malaga och Estepona bebyggd av större bostadskomplex (visserligen många vackert belägna och rimligt snygga) och jag tycker inte att stora bostadsområden med höga staket och pooler är något att sukta efter.

Stranden i Almuñécar, februari

I väntan på möjlighet att kasta mig in på den spanska bostadsmarknaden får jag nöja mig med att besöka Andalusien då och då. På senare tid har jag varit mer på östra sidan Malaga än den västra, vilket innebär Axarquiet, en bit av Costa del Sol och längre bort på Costa Tropical mellan Nerja och Motril.

Mina senaste resor har gått till Almuñécar och den lilla grannstaden La Herradura (som tillsammans med Cotobro, Taramay and Velilla är en del av Almuñécar), på kusten en  knapp timmes körning från Malaga flygplats och ca en kvart från en av skandinavernas favoritstäder, Nerja. Det är lätt och billigt att hyra bil i den här delen av Spanien. (Mina hyrbilstips är förresten svenska Brunos och spanska Marbesol, undvik billigare alternativ som gillar att skörta upp dig). Vill man inte hyra bil är Almuñécar lätt att nå med buss från Malagas busstation (det kostar ca 8€ men tar ett par timmar). Det är förstås också möjligt att ta en taxi direkt på flygplatsen (eller via transferbolag, t.ex. Suntransfers) , men jag tycker inte det är prisvärt, det kostar en bit över 100€.

Utsikt från Los Altos över La Herradura, Almuñécar

Nerja ligger i provinsen Malaga, men Almuñécar hör till Granada. Det är faktiskt ungefär lika långt till Granada som till Malaga, vilket innebär att det kan vara ett alternativ att flyga direkt till Granada, i den händelse att det går att hitta rimligt prissatta flygbiljetter dit. Granada är förresten ett alldeles utmärkt utflyktsmål, inte minst för att besöka Alhambra.

Jämfört med sömniga La Herradura som har begränsat med service och butiker känns Almuñécar med sina 30 000 året runt-invånare som en stad som skulle vara rimlig att bo i under vintern. La Herradura är mer av en sommarstad som lever på sin strand och vackra vyer och på somrarna kan man nog räkna med att invånarantalet mångdubblas.

Gamla stan i Almuñécar består av ett antal små gränder och gator med restauranger, barer och krimskramsbutiker. Här finns också – likt de flesta små orter längs kusten – en otroligt stor mängd mäklarkontor som alla i stort sett säljer samma objekt och har turister med längtan efter vintersol som största kundkrets.

Utsikt från Los Altos över La Herradura, Almuñécar

Boende
Det finns ett antal hotell i både Almunécar och La Herradura, så även många listningar på AirBnb. En del hotell tycks ha stängt på vintern. Vill man ha en billig getaway så kan jag annars rekommendera att åka över en långweekend under lågsäsong då priserna sänks betydligt.

I Almuñécar har jag bott på nyrenoverade Casablanca vilket var mycket trevligt. Mycket prisvärda frukostar valde vi att äta på caféer i stadskärnan istället för på hotellet eller på de överprissatta strandbarerna (där satt vi istället länge i solen med en kaffe lite senare på förmiddagen). Jag tillhör dem som hellre deltar i vardagsmyllret på resa istället för att hänga på turisthak. I det här fallet fick jag cappuccino och en smörgås för under 3€.

I La Herradura hyrde vi ett större hus (Villa Altos på Instagram) av en svensk familj eftersom vi hade åtta personer med oss på träningsresa och ville ha gott om plats och tillgång till pool och padelbanor. Los Altos ligger högt uppe i på bergskammen ovanför västra delen av stranden med magnifik utsikt över havet och staden. För att bo däruppe rekommenderas att man har bil – eller starka ben.

Aktiviteter
Det finns egentligen inte så mycket att se i varken Almuñécar eller La Herradura, hit kommer man främst för lugn och ro, god mat och fritidsaktiviteter som Padel, SUP, dykning, mountinbike, ridning och surfing. Almuñécar är annars en trevlig bas för utflykter till exempelvis bergsområdet Alpujarra för vandring. Norrut mot Granada finns dessutom goda möjligheter till skidåkning under vinterhalvåret i Sierra Nevada.

I La Herradura var vi väldigt aktiva under vår träningsresa i maj och vi ser fram emot ytterligare en vecka nu i slutet av september. Det har byggts en ny CrossFit-box med relaxarea nere vid stranden, och på orten finns bra padelcenter (läs mer om det i det här inlägget). Väster om Los Altos ligger ett naturreservat som lämpar sig fint för promenader och löpning (och en fin liten strand med nudisttema om man är okej med sånt), och som bjuder på fantastisk utsikt och stor chans att se vilda djur som rävar och bergsgetter.

Mat
Som de flesta andra kuststäder domineras Almuñécars menyer av färsk fisk, t.ex. marulk, guldbrax (red sea bream), squid (calamares) och olika former av skaldjur, ofta serverade som tapas. Längs stranden finns flera ”al fresco”restaurants där man kan sitta ute och äta, men jag tycker att man får mer för pengarna om man söker sig till restaurangerna inne i stadskärnan.
Tack vare det subtropiska klimatet finns här också gott om frukt som mango, avocado, fikon och cherimoya.
Bra restaurang för Tapas: Francisco I.
Originellt ställe för en öl: Bar Los Pajaritos

Shopping
Jag skulle inte välja Almunécar som en shoppingdestination. Här finns det nödvändigaste i serviceväg och shopping (förutom turistkrimskrams), görs på större matbutiker som Mercadona och Lidl. Är du intresserad av att handla kläder och annat skulle jag rekommendera en utflykt till shoppingcentret Shopping Centre El Ingenioi vid motorvägen i Velez Malaga
.
Tänk på att de flesta butiker i stadskärnor har stängt varje dag mellan kl 14 och klockan 17. Och allt, även stora matbutiker, är stängt på söndagar.

Bilder från Almunecar och La Herradura