Allt du behöver veta om solskydd

Sara Arnald, Tur & Retur

11 maj 2018

Efter en lång kall vår har vi värmebölja. Som vanligt blir vi solberusade och kastar oss ut på picknickfiltar, badhanddukar och uteserveringar. Vi grillar och spelar brännboll tills solens sista strålar överger oss. Och vi slarvar med solskydd.

Räck upp en hand, du som inte har bränt dig i solen! 

Grattis, en bedrift! Jag och många med mig är solskyddsslarvare, speciellt så här tidigt på våren man törstar efter ljus och värme. Jag skulle ju bara sitta en liten stund i solen, men efter en kafferast är jag röd som en kräfta. Någon som känner igen sig?

Solnedgång över Medelhavet, från terrassen i Tropea.

Foto: Sara Arnald

Trots att det är trist, så är det värt att smörja in sig. Verkligen. Det finns massor av myter om sol och solskydd, och innan du försöker smörja in dig med någon verkningslös (och livsfarlig) hemdekokt – eller väljer att bara strunta i det, läs gärna denna fantastiska lilla artikel om solen och solskydd, signerad KarinPretty Scientific:

Stora guiden till solskydd!

I detta expemplariskt pedagogiska och humoristiska blogginlägg får du lära dig mer om vad solstrålning är, hur UV-strålning av olika typer påverkar din hud och hur solskyddskrämer fungerar (och hur de bäst används för att göra nytta). Och så blir det lite myth-busting som grädde på moset. Enjoy!