Nya scanners testas på flygplatser i USA. Med dessa nya system är idén att passagerare ska slippa plocka upp vätskor och elektronik i säkerhetskontrollen.

Om du flyger ofta bävar du säkert för köerna i säkerhetskontrollen. När incheckningsautomaterna nu medfört att det är lättare att checka in både dig själv och bagaget så är det säkerhetskontrollen som oftast ställer till det. Uppackning av laptops, läsplattor och necessärer innebär ändå några extra handgrepp, och tar tar förstås extra tid. Och trots att vi i många år haft regler om vätskor i handbagage så är det alltid någon som försöker ta sig igenom med en halvårsförbrukning av schampo och litervis med läsk.

Jag som fotograf har ofta ganska mycket utrustning som behöver extrakollas, som till exempel kameror, mikrofoner, trådlösa sändare, hårddiskar och datorer. Och trots att jag har blivit väldigt snabb och effektiv i hanteringen av detta så tar det ändå extra tid.

Nu rapporterar Bloomberg Government att flygplatserna i USA håller på att installera system som gör det här krånglet till ett minne blott. Transportation Security Administration (TSA) har testat nya scanners på ett antal flygplatser sedan 2017 och idén är att passagerare ska slippa plocka upp vätskor och elektronik under scanningen. Dessa ska istället kunna visualiseras för säkerhetspersonalen med hjälp av 3D-teknik.

Nu hoppas vi att liknande system kommer att installeras även här i Europa och resten av världen. Det skulle spara mycket tid och frustration.