Reslust, äventyr och smarta restips – Podcast och blogg!

Montenegro fortsatt populärt

Montenegro fortsatt populärt

Montenegro ökar i popularitet som semesterdestination, många som tidigare rest till Kroatien provar istället närmaste grannen i söder som förutom 73 kilometer stränder också lockar med låga priser. Sedan tidigare erbjuder de flesta charterarrangörer destinationer i Montenegro och från och med hösten 2018 hoppar även Ving på tåget.

2016 semestrade över 1,8 miljoner i Montenegro (av dessa var endast drygt 150 000 inhemska turister från en befolkning på totalt drygt 622 000) och allt tyder på att 2017 är ett ännu bättre år för turismen. Det är fortfarande en övervägande del besökare från närliggande länder som Serbien, Ryssland, Bosninen och Herzegovina – men resten av Europa kommer starkt. Intressant är att turism totalt bidrog med 22.1% av landets BNP 2016 och detta antas öka ytterligare 6.3% för 2017.

När jag på en resemässa träffade representanter från charterbolagen ville de lyfta Montenegro som ett alternativ till Kroatien – men också till Turkiet vars popularitet har dalat på grund av den politiska situationen och att många upplever ökad risk för våld och oroligheter. Italien, Spanien och Grekland kan då te sig som dyra alternativ för många och därav det nyfunna intresset för Montenegro. Nu råder en febril aktivitet med uppbyggnad av infrastruktur (kommunikationer och boenden t.ex.) för att kunna ta emot fler turister. Låt oss hoppas att detta görs på ett hållbart vis.

Med den omogna humor vi besitter har vi skrattat gott åt namngivningen av en av de vackra kuststäderna… ”Sveti Stefan” (möjligtvis kul endast på nordiska språk). Vi har ännu inte varit i Montenegro men har det och Sveti Stefan på vår bucket list för 2018!

(bild: Kotor, Kotorbukten 2007, Wikimedia commons CC)

 2 thoughts on “Montenegro fortsatt populärt”

  • En vän till mig var där för ca 15 år sedan och av hennes berättelse om landet så lockade Montenegro mig. Många andra resor har kommit emellan mig och Montenegro. Hade t.o.m en resa på gång till Montenegro i somras, men en annan resa kom emellan….igen. Kanske 2018😀??
    Nyss hemkommen från Makedonien och vi var i Sveti Naum, det låter inte lika bra på svenska som makedonska😂/ Pernilla

  • Jag har inte heller varit i Montenegro men känner att jag måste åka. Vi får sikta på sommaren 2018!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *