Reslust, äventyr och smarta restips – Podcast och blogg!

Musik i podcasts

Musik i podcasts

Vi lyssnar en hel del på podcasts själva, både fristående produktioner och radioprogram som finns tillgängliga som poddar. Det händer att det spelas musik i dessa, både som vinjett och i programmen – men vi är osäkra på om alla vet att det faktiskt är ett måste att ha licens för den musik man spelar. Kanske gäller detta främst mindre poddar som inte har ett produktionsbolag i ryggen.

En lösning är ju att inte spela musik i podden alls – utan hänvisa till t.ex. en Spotify-lista. Eller använda musik som omfattas av en Creative Commons-licens (CC).

Hur måste man göra annars, då? Då tecknar man en licens hos STIM för internetanvändning/podcast:

En baslicens gäller om man har max 5000 besök + 1000 nedladdningar i månaden där programmet är max 45 minuter. Detta kostar 350kr + 6% moms per månad. Nästa steg är 5001-10000 besök+ 1000 nedladdningar i månaden där programmet är max 45 minuter. Detta kostar 1000kr + 6% moms per månad. Om en podcast är större baseras avgiften på total intäkt, närmare bestämt 12% av denna. Mer kan du läsa hos STIM.

Själva har vi sedan starten musik som ligger under CC, låten heter Requiem for a Fish och görs av The Freak Fandango. Deras musik har licensen CC-BY NC vilket innebär användning och distribution för icke-kommersiella ändamål (vi tjänar inga pengar på varken bloggen eller podcasts i nuläget). Vi håller dock på att jobba om vårt koncept och i det ingår att vi tar fram ny musik som är specialskriven för oss.



Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *